Vstop v vrtec in bolezni

nov 13

Konec poletja in počitnic je prinesel v življenje številnih otrok novo pomembno in veliko spremembo – vstop v vrtec ali drugo obliko varstva s sovrstniki oziroma začetek šole. Kot vsaka velika sprememba utečenega življenja in navad seveda tudi to pomeni stres.

otroci in zdravje 42

Še posebno za tiste najmanjše, še ne enoletne malčke, ki se uvajajo v vrtec, to prinese začasen obrat življenja na glavo. Predvsem čustveno je zanje zelo naporno in tak stres lahko oslabi tudi imunski sistem. Če prištejemo k temu še dejstvo, da pridejo prvič v stik z številnimi mikrobi, ki jih njihov (za povrhu še nezrel) imunski sistem ne pozna, je edina logična posledica, da zbolijo. Še dobro, da so trpežni in se hitro navadijo na nove situacije, tako se sčasoma (in z zorenjem imunskega sistema) tudi bolezni oziroma pogostnost in intenzivnost zbolevanja umirijo.

Kaj pa so najpogostejše »vrtčevske« bolezni? Prav gotovo so to razna prehladna obolenja – teh vsak otrok na leto preboli od osem do deset. Tipična slika je smrkanje, izcedek iz nosu, lahko tudi kašljanje, saj gre za blago okužbo zgornjih dihal. Otrokom kar naprej teče iz noska, bolezen pa se prek rok ter izkihanih in izkašljanih kapljic v zraku zelo hitro širi … Če se tem težavam ne pridruži vročina, driska, bruhanje ali kaj drugega, se prehlad pozdravi in mine sam od sebe. Seveda moramo v času prehlada na otroka še posebno paziti – ga primerno obleči (primerno pomeni tudi ne preveč, saj se bo lahko preznojil, kar bo še slabše – mamice, ne oblačite otroka, ker vas zebe!), mu zagotoviti dovolj tekočine, zdravo prehrano, če ocenite, da mu počutje dopušča, pa tudi gibanje na svežem zraku. Brez pretiravanja, seveda.

V vrtcih se pogosto in zelo hitro razširijo tudi bolezni oziroma okužbe prebavil, denimo rotavirusna okužba. Ta je res zelo zoprna in tudi nevarna, saj lahko zaradi pogostega in obilnega odvajanja tekočega blata in bruhanja pri majhnem otroku hitro pride do dehidracije, ki zahteva bolnišnično oskrbo. Na voljo je cepljenje za dojenčke od 6. tedna dalje, ki je priporočljivo za vse, predvsem pa za otroke, ki bodo vključeni v kolektivno varstvo, oziroma za dojenčke, ki imajo bratca ali sestrico, ki tako varstvo obiskuje (ker bodo vse okužbe iz vrtca prav gotovo delili tudi z mlajšimi sorojenci).

In potem seveda sledi cela vrsta ne le otroških nalezljivih bolezni, ki se v vrtcih pojavijo prej ali slej – norice, peta in šesta bolezen, škrlatinka, gripa, bolezen rok, nog in ust … O teh bomo podrobneje pisali v naslednjih izdajah.

Tudi gliste se rade pojavijo v vrtčevskih kolektivih, tudi v šolah. Gre za parazitsko okužbo prebavil, ki je zelo nadležna in se hitro prenaša prek umazanih rok, brisač, posteljnine … Zdravljenje poteka z zdravili, ponavadi pa je treba zdraviti celotno družino.

Prav tako nadležna in srbeča nadloga so uši. Tudi te se zelo rade pojavijo, zadržujejo in razširijo v vrtcih in šolah. Zdravljenje poteka s posebnimi šamponi in fizičnim odstranjevanjem z las. Morda bo pri tem koristil nasvet, ki sem ga dobila pri frizerju – uši menda ne marajo polakiranih las … Ko so se uši pojavile v vrtcu, kamor hodi moja starejša hči, sem ji na lase dejansko nanesla čisto malo laka za lase. Uši ni dobila. Ali bi jih brez tega ukrepa prinesla domov ali ne, ne bom nikoli vedela. Strokovnih argumentov za to nimam in je to moje osebno in ne zdravniško mnenje in izkušnja. Seveda velja tudi pri tem uporabljati zdravo pamet.

Kot zdravnica pa vam svetujem, da otroku omogočite čim več gibanja na svežem zraku, mu ponudite dovolj sadja in zelenjave ter ostale zdrave hrane (kakšen bonbon ali čokolada sem in tja pa tudi ne bo nič groznega), pije naj dovolj tekočine (po možnosti nesladkane), predvsem pa ga imejte radi in z njim preživite kakovosten čas. Notranje zadovoljstvo in sreča sta namreč najboljša podpora za imunski sistem – tudi vaš. Pa srečno na novih poteh!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112