Potovati z malimi otroki brez stresa

jun 13

Pri potovanju z malimi otroki obstajata dve vrsti družin. Prvi so tisti, ki nimajo nobenih težav, drugi pa taki, ki raje ne gredo nikamor, saj se jim daljša pot kaj hitro sprevrže v pravo nočno moro. Kako si olajšati življenje in v zameno za vložen trud prispeti na cilj zadovoljni? Sledi nekaj nasvetov, ki preverjeno delujejo.

dr38 potovanje otroci 11. Naj se vam ne mudi. Pot z otroki bo zanesljivo trajala dalj časa, kot je predvidel izpis na navigacijski napravi. Postanki so obvezni! Kolikokrat in kako dolgo, boste videli sami, predvidoma računajte na vsako uro približno 15 minut. Otroci bodo morali večkrat poiskati stranišče kot vi. Ko bodo opravili potrebo in umirili lačni želodček, bodo boljše volje, vi pa lahko ta čas izkoristite, da si boste pretegnili noge in razgibali hrbet. Kozarec vode ali občasna kavica ne škodita. Vzemite si čas, saj ste na počitnicah. Presenečeni boste, kako lahko na cilj pridete manj utrujeni in bolje razpoloženi.

2. Planirajte! Rezervirajte si počitnice vnaprej. Presenečenja niso zaželena, improvizacija pa se ponavadi slabo obnese. Potovanje na način »jaz in moj nahrbtnik« kot v času pred otroki ni več najboljša rešitev. Čakanje na vročini, s kovčki v rokah in otroci v naročju na prevoz ali prenočišče ni niti najmanj zabavno. Če je pot do končnega cilja resnično dolga, jo lahko skrajšate z vmesnim postankom za en dan v kakem zanimivem kraju z naravnimi lepotami ali turistično atrakcijo.

3. Skupaj uživajte v panorami! Otroška pozornost je kratkotrajnejša in hitro odvrnljiva. Če so dovolj veliki, jim lahko zaupate svoj ali kakšen cenejši (otroški) fotoaparat in jim zaupate nalogo, naj sami ovekovečijo vse, kar se njim zdi lepo. Poleg ponesrečenih slik nog in neba je možno, da ujamejo prisrčne trenutke, ki jih boste želeli shraniti.

4. Ne pretiravajte z obleko. Prej en kovček samo za vas, zdaj en kovček za vse. Vzemite s sabo nekaj udobnega, zračnega, če je le mogoče bombažnega ali lanenega. Tudi pokrivalo je obvezno v poletnem času. Preletite večdnevno ali celo mesečno napoved vremena, a jo vzemite z rezervo. Vedno vzemite vsaj en kos toplejše obleke in rezervo v primeru dežja.

5. Prigrizki za na pot. Ne jemljite hitropokvarljive hrane, če nimate hladilne torbe. Primerna sta vnaprej oprana in narezana sadje ter zelenjava. Tudi slani prigrizki, kot so grisini ali slane palčke, so dober nadomestek, ki umiri razdražen želodček. Izogibajte se sladkarijam, saj bodo otroci po njih bolj razdražljivi in hiperaktivni. Pijte vodo.

6. Razkuževanje in umivanje rok. Na poti ni vedno tekoče vode, zato

7. Dolgčas je vaš največji sovražnik. Pridite oboroženi in zmaga bo vaša! Ponavadi se na poti izkaže za koristno igranje različnih iger, denimo »žival na črko«, »ugani, kaj vidim«, izmišljene uganke, obujanje spominov, »ponovi ritem ploskanja«, »ugani, katera pesem« … V primeru daljšega čakanja z omejitvijo gibanja vzemite knjižice z igračko za manjše, stripe/ knjige za večje otroke ali tablico s poučnimi igricami. Med dopustom se je v času najmočnejšega sonca treba umakniti v senco. Če niste med tistimi, ki imajo plačano animacijo v hotelu, in želite za svoje otroke le najboljše, lahko združite prijetno s koristnim. Študije so dokazale, da otroci največ pozabijo in največ kakovostnega časa izgubijo ravno med počitnicami. Na kratko povedano, če bi se med počitnicami vsak dan nekaj malega učili, bi bil njihov rezultat drugo leto v povprečju boljši za eno oceno. Vem, da mislite, da je nemogoče, da bi jih pripravili do česa takega, in imate prav. A če to isto idejo prodate kot »igranje« z nagrado na koncu, se sliši precej bolje, ne?

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112