Za laboratorijsko potrditev potrebujemo izvid urina

maj 22

Okužba sečil doleti kar 90 odstotkov žensk vsaj enkrat v življenju. V primerjavi z moškimi je to kar 30-krat pogosteje. Razlog leži v kratki in ravni sečnici, ki je pri ženskah blizu anusa. Najpogostejši povzročitelj vnetij sečil je bakterija, ki izvira iz debelega črevesja (Escherichia colli).

dr36 glivice noznica 1Okužba se lahko širi po sečnici navzgor, proti sečnemu mehurju in vse do ledvic. Le redko širjenje poteka po krvi, limfi ali neposredno iz sosednjih organov. Vnetja sečil povzročajo pretežno bakterije, redkeje virusi, glivice ali paraziti. V nekaterih primerih je vnetje posledica kemičnih (citostatiki …) ali fizikalnih (obsevanje …) dejavnikov. Pri moških je sečnica daljša in anatomsko oddaljena od anusa. Izločki prostate delujejo baktericidno, zato je razrast bakterij otežena.

Klinična slika

Najpogosteje se ob vnetju sečnice pojavijo pekoče bolečine v sečnici (in/ali izcedek). Ka- Za laboratorijsko potrditev potrebujemo izvid urina Okužba sečil Maja Miklič, dr. med., spec. družinske medicine dar sumimo na okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi, odvzamemo bris sečnice. V takem primeru je potrebno zdravljenje obeh partnerjev hkrati. Ob vnetju mehurja se pojavi poleg pekočega občutka pri uriniranju še nenehno siljenje na vodo in pogosto odvajanje urina (po kapljicah). Bolniki opazijo temnejši, smrdeč in občasno krvav urin. Značilna je tiščeča bolečina nad sramno kostjo. Če vnetje napreduje po sečilih navzgor do ledvic, se pojavijo povišana telesna temperatura (38 °C in več), mrzlica in bolečina v ledvenem predelu. Dodatni simptomi, ki spremljajo vnetje zgornjih sečil, so še slabost, bruhanje in driska.

Vnetje prostate (prostatitis)

Pri akutnem bakterijskem vnetju prostate je potek bolezni nagel. Bolnik ima poleg bolečine v presredku še povišano telesno temperaturo. Odvajanje urina je pogostejše in pekoče, curek urina pa tanjši. Vnetje lahko povzroči celo popolno zaporo pretoka seča, v tem primeru je potrebna vstavitev urinskega katetra. Zaradi hipertrofije prostate so okužbe sečil pri moških pogostejše po 55. letu starosti. Obrnjeno je pri nebakterijskem vnetju prostate potek kroničen. Kaže se z nejasnimi bolečinami v predelu presredka ter z bolj ali manj izraženimi težavami pri uriniranju in ejakulaciji (izlivu sperme). Bolnik ob tem nima povišane telesne temperature in ima normalen izvid urina.

dr37 okuzba secil 1Pravilen odvzem urina

Za pravilno diagnozo je potreben pravilen odvzem urina. Če je le mogoče, analiziramo vzorec srednjega curka seča po prvem jutranjem uriniranju. Spolovilo naj bo umito, da ne zanesemo v vzorec drugih bakterij. Prvi curek se spusti v školjko, srednjega se odda v posodico, končnega pa se zopet zavrže.

Kako potrdimo diagnozo

Za laboratorijsko potrditev okužbe spodnjih sečil potrebujemo izvid urina. Značilni izvid ob vnetju sečil je prisotnost belih krvnih telesc – levkocitov, nitritov in bakterij v urinu. Ob povišani telesni temperaturi v izvidu krvi ponavadi zasledimo povišane vnetne parametre (CRP) in večje število belih krvničk levkocitov. Pri zapletenih okužbah sečil opravimo tudi ultrazvočno preiskavo sečil, da izključimo motnje pretoka seča. Zastajanje seča vodi v hitrejše razmnoževanje bakterij, ki lahko prehajajo v kri in vodijo v nastanek sepse. Med dodatne diagnostične preiskave sodijo še ultrazvok sečil, rentgenska slika, mikcijski cistouretrogram, računalniška tomografija (CT), cistoskopija, pri moških pregled prostate s transrektalnim ultrazvokom …

Zdravljenje je pri moških bolj zapleteno

Pri mladih, zdravih ženskah obravnavamo okužbo kot enostavno. Zadostuje že tridnevno zdravljenje z antibiotiki. Pri moških so tovrstne okužbe bolj zapletene. Zdravimo jih dalj časa in opravimo dodatne diagnostične preglede. Previdneje obravnavamo tudi okužbe pri bolnikih z dodatnimi dejavniki tveganja, kot so več kot teden dni trajajoči simptomi, funkcijske ali anatomske nepravilnosti sečil (prirojene ali pridobljene), otroci, nosečnice, sladkorni bolniki, imunsko kompromitirani, starejši od 65 let in bolniki s ponavljajočimi se okužbami. Dodaten dejavnik tveganja so še nedavni posegi na sečilih in vstavljen trajni urinski kateter. Glede na zapletenost in mesto okužbe zdravnik izbere najprimernejši antibiotik in trajanje zdravljenja, ki lahko sega od nekaj dni do nekaj tednov. Težave zaradi nebakterijskega vnetja prostate omilimo s higiensko-dietetičnim režimom. Odsvetujemo uživanje mrzlih, gaziranih in alkoholnih pijač ter začinjene hrane. Pri dolgotrajnem sedenju (sedeče delo, vožnja z avtomobilom) priporočamo sedenje na obroču, ki razbremeni perinealni predel (presredek). Bolečino zmanjšajo tople kopeli in masaža prostate.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112