Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Zobna površina se ne lušči kot koža, za to moramo poskrbeti sami

maj 22

Zob je edina trda struktura našega telesa, ki se nahaja v notranjosti telesa (korenina) in je hkrati s krono prisotna tudi izven telesa v ustni votlini. Vse telesne površine, ki so v stiku z zunanjim svetom, pokriva plast bakterij, ki jo imenujemo biofilm. Dlesen je tista, ki preprečuje vdor bakterijam iz ustne votline v globlje strukture.

Zobna površina se ne lušči kot koža ali sluznica. Biofilm se z urami in dnevi povečuje in vse več bakterij s svojimi stranskimi produkti začne resno ogrožati dlesen. Protiukrep je splošno znan. Nabiranje biofilma preprečimo z vsakodnevnim mehanskim odstranjevanjem oblog oziroma ščetkanjem zob. Ob neuspešnem, nenatančnem ščetkanju ali zanemarjanju ustne higiene se ti mikroorganizmi množijo in tvorijo kompleksnejše strukture biofilma, te pa spreminjajo mikrookolje dlesni in vplivajo na pospešen razvoj parodontalne bolezni.

Ko bakterije uidejo izpod nadzora

Vnete dlesni so prvi korak v razvoju parodontalne bolezni. Naše telo se takrat še uspešno brani pred globljim vdorom bakterij v telo, a vnetni parametri v kroničnih oblikah vnetja že vplivajo na globlje strukture. Ob nastanku zobnega kamna pa je potrebna že profesionalna odstranitev trdih zobnih oblog. Ob napredovanju parodontalne bolezni in prizadetju podpornih struktur pride do nepovratne poškodbe obzobnih tkiv. Mikrookolje v dlesni se spremeni do te mere, da postane težje dostopno tudi za terapevta (žepi ob zobu se poglobijo) in omogoči razrast anaerobnih bolezenskih vrst bakterij. Posegi v teh oblikah so klinično in rentgenološko načrtovani.

Pri zobozdravniku

Ob kliničnem pregledu ocenimo globino žepa in prisotnost krvavitve. Rentgenološko ugotovimo raven izgube alveolne kosti in vzroke nalaganja zobnih oblog, ob vsakem resnejšem stomatološkem pregledu pa je potrebna tudi panoramska slika zobovja (ortopan). Za natančnejši prikaz področja v bližini zobnega vratu uporabimo še serijsko, preventivno slikanje zobnih kron. Z globinskim čiščenjem trdih oblog pod dlesnijo, z luščenjem inficiranih trdih tkiv na koreninski površini zoba in z odstranjevanjem vnetnega tkiva znatno zmanjšamo prisotnost bakterij v tem območju, vendar je zaradi težje dostopnosti in trdovratnosti okužbe dokončna odstranitev skoraj nemogoča. Konservativno si lahko pomagamo z uvedbo sistemske antibiotične terapije ali s kirurškimi posegi odpiranja dlesni in zobnih korenin za boljšo dostopnost in temeljitejše mehansko čiščenje.

Zmanjšanje vnetja – boljši nadzor nad sladkorno boleznijo

Najboljša ilustracija vpliva vnetja v ustih na celotno telo je povezava med parodontalno boleznijo in diabetesom. Znano je, da imajo bolniki z zmernim parodontitisom (28 zob, žepi globine od šest do sedem milimetrov) v ustih rano zelo velike površine, ki ustreza površini dveh dlani. Gramnegativne bakterije v obzobnem žepu pomenijo veliko nevarnost za vdor bakterij, njihovih presnovkov in vnetnih dejavnikov v krvni obtok ter vplivajo na oddaljena mesta in organe. Bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2 spremlja 2,8-krat večja verjetnost izgube kliničnega prirastišča (odmik dlesni od zoba) in 3,4-krat večja verjetnost rentgenske zaznave izgube alveolne kosti (kosti, v kateri je vraščen zob) kot kontrolno skupino. Z antibiotičnim zdravljenjem, mehanskim čiščenjem in dezinfekcijo obzobnih žepov napredovale parodontalne bolezni zmanjšamo koncentracijo glikoziliranega hemoglobina do deset odstotkov. To pomeni, da zmanjšanje vnetja v ustih izboljša nadzor nad nihanjem sladkorja v krvi in omogoči boljši nadzor nad samo boleznijo. Slabo nadzorovano sladkorno bolezen pa povezujemo z zmanjšanim izločanjem sline ter pekočimi usti in jezikom. Taki bolniki so dovzetnejši za vnetja ustne votline in obzobnih tkiv ter nagnjeni k hitrejšemu napredovanju kariesa.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112