Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Limfna drenaža – sopotnica pri oblikovanju telesa

mar 12

Bližje ko je poletje, večkrat se ustavimo pred ogledalom in strmimo v svojo podobo; opažamo spremembe na telesu in se trdno odločimo, da jih pred poletjem odpravimo.

doktor24 23 limfna drenaza 1Če si ne pomagamo s kirurškimi metodami, se preoblikovanje telesa ne bo zgodilo čez noč. Kako naj se lotim oblikovanja svojega telesa?

Mantra današnjega sveta je hitro. Hitro bi radi postali lepi, zdravi, polni energije. Izgubili kilograme, odvečne centimetre. Po možnosti brez napora in bolečin. Seveda čudežna tabletka ne obstaja, zato je ključno, da se preoblikovanja lotimo celostno – s pravilno prehrano in vadbo. Pri tem pa je lahko odlična sopotnica tudi terapija z limfno drenažo.

Čistilni sistem našega telesa

Da bi lahko razumeli, kako pomemben je limfni sistem, je najprej čas za njegovo osebno izkaznico. Limfni sistem je del našega imunskega sistema. Njegova naloga je odstranjevanje odvečnih snovi in tekočine iz telesa. Limfa je prosojno rumenkasta tekočina (v našem telesu je trikrat več limfe kot krvi). Limfna tekočina je sestavljena iz vode, odmrlih celic, bakterij, virusov in odpadnih snovi, ki nastajajo pri procesu metabolizma. Limfni sistem je torej nekakšen čistilni sistem, ki poteka ob venskem krvnem obtoku. V bezgavkah se limfna tekočina prefiltrira, očiščena pa se nato v vratnem delu vrača nazaj v krvni obtok. Limfni sistem je torej nekakšen čistilni sistem; limfna tekočina se premika izredno počasi, sistem pa za svoje delovanje nima nobenega »pogonskega« aparata, kot ga ima kardiovaskularni sistem; tukaj nastopi masaža, ki spodbudi delovanje limfnega sistema.

Tehnika, ki bo kmalu dočakala stoletnico

Napačno bi lahko sklepali, da gre za pogruntavščino današnjega časa. Dr. Emil Vodder in njegova žena dr. Estrid Vodder sta pri svojih pacientih, ki so trpeli zaradi kroničnih infekcij zgornjega dihalnega sistema in ponavljajočih se prehladov, ugotavljala, da imajo vsi povečane vratne bezgavke. Medicinsko znanje limfnega sistema je bilo v tridesetih letih šibko; sprejela sta izziv in začela raziskovati novonastalo področje. Dve leti pozneje sta uvedla terapijo, ki s krožnimi gibi spodbuja limfni pretok in tako blagodejno deluje na celotni sistem. Leta 1936 sta tehniko predstavila na kongresu v Parizu in po drugi svetovni vojni začela o terapijah poučevati v skandinavskih deželah.

Tehnika, ki pomaga pri izločanju odpadnih snovi

Limfna drenaža je posebna tehnika, ki pomaga limfnim žilam odvajati breme. Gre za nežno masažo, ki poteka vzdolž limfnih žil. Terapija je uporabna v medicini, kjer jo uporabljamo za zmanjšanje edemov po operativnih posegih, pri poškodbah živcev, motnjah prebavnega trakta … Pri oblikovanju telesa nam limfna drenaža pomaga pri odpravljanju celulita, kot preventiva pri zatekanju nog ali za ohranjanje tonusa kože. Lahko je tudi nepogrešljiv del rehabilitacije po večjih športnih obremenitvah.

Ker terapija krepi imunski sistem in deluje protistresno, je odlična tudi kot preventivno sredstvo za dobro počutje.


Je limfna drenaža primerna zame?

Po vseh naštetih dejstvih sem se odločila, da jo preizkusim tudi sama. Strojna limfna drenaža traja malo manj kot eno uro; prek elastičnih pajkic si nadeneš posebne hlače, ki so videti kot skafander. Program traja približno eno uro, v tem času je tvoja edina naloga, da v ležečem ali polležečem položaju pošlješ svoje skrbi daleč stran in se prepustiš nežnemu masiranju, ki poteka od nožnih konic do pasu. Četudi se ti zdi, da se v tvojem telesu ne dogaja nič posebnega, sem spremembe začela opažati takoj po terapiji; iz telesa se odvaja odvečna voda in z njo strupi, koža postane bolj napeta in svetleča.

Obisk priporočam vsem, ki se najdete med naslednjimi vrsticami:

  • Če vam kdaj otekajo noge oziroma imate občutek težkih nog.
  • Če se spopadate z vsakodnevnimi stresnimi situacijami.
  • Če se soočate z zastajanjem vode v telesu.
  • Če si želite preoblikovati svoje telo in pomagati pri odstranjevanju celulita.
  • Če želite poskrbeti za boljši imunski sistem.
  • Ali pa če si želite enostavno privoščiti eno uro odmika od norega sveta.

Vstopili smo v marec in če se vam zdi, da so bile zimske počitnice predolge in je čas za pripravo na toplejše mesece, začnite danes. Tako bodo vaše možnosti, da se zadovoljno sprehajate v najljubših kopalkah, veliko večje kot čez tri mesece, ko boste recepte iskali v člankih tipa »kako do sanjske postave v le 20. dneh«, kajti to je mogoče samo s fotomontažo.

Imate samo eno telo!

Petra Kordiš, pacientka

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112