Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Plomba - Odločitev ni vedno preprosta

mar 12

Pri zobozdravniku se pogosto soočimo z vprašanjem, ali se odločiti za kovinsko ali belo zalivko ali za fiksnoprotetično oskrbo zob. Vodilo so nam videz, cena in sugestija zobozdravnika. Ali vemo, kaj pomeni naša odločitev za dolgoročno zdravje in obstoj naših zob?

doktor24 23 plomba 1Kovinska zalivka je narejena iz amalgama, ki je zlitina živega srebra in drugih kovin. Ob oblikovanju omarice za zalivko moramo zagotoviti pogoje, da zalivka v zobu obstane. Tako odvrtamo tudi zdravo zobno strukturo, da se zalivka obdrži v zobu, določene dele zobovine posnamemo tudi preventivno. Amalgamska zalivka se ne veže z zobom, ampak pasivno leži v izdelani omarici v zobu. Obsežnejše zalivke pomenijo oslabitev zobne strukture in takšni zobje so zaradi pasivne lege amalgama ter njegovega temperaturnega raztezanja po izdelavi lahko podvrženi pogostejšim razpokam vrškov. Amalgamske zalivke so tudi estetsko neprimerne.

Bele zalivke so iz kompozita, sestavljenega iz polimera, polnilnih delcev, vezavnih in sprožilnih molekul. Skozi leta so kompozite izboljševali in danes predstavljajo vzdržljive, estetske in predvidljive materiale. Poglavitna prednost je njihova vezava na zobno strukturo. Kemijska vezava zalivke, ki jo omogočajo različni vezni sistemi, spremeni pristop do izdelave zalivke, saj je ta minimalno invaziven in vključuje le obolele dele zoba. Zalivko izdelamo v barvi, presevnosti in ostalih anatomskih značilnostih zoba ter je za oko praktično neločljiva od naravne zobovine.

Med slabosti belih zalivk štejemo zapleten postopek izdelave, ki vključuje zagotavljanje čim bolj suhega okolja, tehnike nanašanja materiala ter oblikovanje zalivke v primeren odnos s sosednjimi zobmi. Lepila in materiali, ki jih uporabljamo, so zelo občutljivi na vlažno okolje ob izdelavi, kar lahko skrajša življenjsko dobo zalivke zaradi obrobnega prepuščanja in odstopanja materiala.

Slabosti belih zalivk lahko danes presežemo z uporabo delnih fiksnoprotetičnih izdelkov (inlay, onlay, luska). To so polnoporcelanski izdelki, ki jih izdela zobni tehnik v laboratoriju na podlagi natančnega odtisa. Končni material je stabilnejši in natančnejši, saj je izdelan v nadzorovanem okolju laboratorija. Končni izdelek je bolj predvidljiv, dalj časa obstojen v ustih in biološko še bolj prijazen do okoliških tkiv. Izdelke ravno tako prilepimo na preostalo zobovino.

Primerjava lastnosti materialov pokaže, da ima vsak svoje slabosti in prednosti. Odločitev za amalgamsko zalivko je včasih lahko preuranjena in lahko znatno skrajša življenjsko dobo zoba. Ob obnovitvi amalgamske zalivke vedno izgubimo nekaj zdrave zobovine in verjetnost razpok se tako le povečuje. Odločitev za kompozitno zalivko mora vsak terapevt kritično pretehtati in jo predlagati le tedaj, ko je prepričan, da ne bo ogrožen klinični postopek izdelave in s tem posledično tudi življenjska doba zalivke. Ob večjih defektih krone, še posebej po endodontskem zdravljenju, svetujemo izdelavo tako imenovanih endokron (delni fiksnoprotetični izdelek) ali onlayev, ki učinkoviteje preprečijo morebitno prehajanje bakterij in pokanje zoba.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112