Zalivka

apr 16

Pri zobozdravniku se pogosto soočimo z vprašanjem, ali se odločiti za kovinsko ali belo zalivko. Vodilo so nam videz, cena in nasvet zobozdravnika.

zalivka 1 dr01

BELA 

ALI

SREBRNA?

Pri zobozdravniku se pogosto soočimo z vprašanjem, ali se odločiti za kovinsko ali belo zalivko. Vodilo so nam videz, cena in nasvet zobozdravnika.

Foto: Thinkstockphotos.com

Amalgam in živo srebro

Amalgam se v zobozdravstvu uporablja za izdelavo zalivke že več kot 175 let. Material je vzdržljiv, čvrst in cenovno ugoden. Ob izdelavi kovinske zalivke moramo upoštevati mehanska pravila, da zalivka ostane v zobu, kar pomeni, da lahko žrtvujemo veliko zdrave zobovine. Poseg lahko oslabi zobno krono, vodi v poke zobnih vrškov in prezgodnje fiksnoprotetične rešitve.

Bela zalivka

Bele, kompozitne zalivke so s pomočjo lepil kemijsko vezane na zobno strukturo. Obolelo zobovino nadomestimo z zalivko, ki jo v ustih modeliramo v anatomsko pravilno obliko. Slednja ni pomembna le iz estetskega vidika, ampak tudi iz stališča ohranjanja ugriza in grizne sile, ki obremenjuje zob. Kompozitna zalivka posnema barvo zob in je estetsko primernejša. Življenjska doba bele zalivke je odvisna od vrste in tehnike nanašanja lepila ter materiala na zob.

… in njene slabosti

Med slabosti belih zalivk štejemo zapleten postopek izdelave, ki vključuje zagotavljanje čim bolj suhega okolja za izdelavo, tehnike nanašanja materiala in oblikovanja zalivke v primeren odnos s sosednjimi zobmi. Lepila in materiali, ki jih uporabljamo, so ob izdelavi zelo občutljivi na vlažno okolje, kar lahko skrajša življenjsko dobo zalivke zaradi obrobnega prepuščanja in odstopanja materiala.

Tretja možnost

Z napredkom v tehnologiji lepil in njihovi večji učinkovitosti lepljenja različnih materialov na zobovino bele zalivke lahko nadomestimo s fiksnoprotetičnimi izdelki, kot so keramični »inlay-i« ali »onlay-i«. Za razliko od zalivke je »inlay« izdelan v zobotehničnem laboratoriju. Keramika je bistveno bolj odporna proti žvečilnim silam in spremembam okolja v ustih. Izdelek je narejen v suhem, kontroliranem okolju in omogoči natančnejšo oblikovanje anatomskih značilnosti zoba. Izdelek nato nalepimo v nastali defekt na zobu.

Dolgoročen vpliv na zdravje naših zob

S svedrom odstranjeno obolelo zobovino nadomestimo s plombirnim materialom ali fiksnoprotetičnim izdelkom, vendar vzroka za nastanek kariesa s tem ne odstranimo. Ob stomatološkem pregledu vzrok poiščemo v anamnezi splošnega zdravja, prehranskih in higienskih navadah posameznika ter s slinskim testom. Ob zaključeni terapiji ocenimo tveganje za nadaljnji razvoj karioznih sprememb in interval kontrolnih pregledov. Tako lahko spremljamo dinamiko sprememb v ustih in preventivno vplivamo na razvoj nadaljnje patologije v ustih.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112