Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Otrok in nosečnica na poti

jul 11

Na potovanjih na potnike prežijo tudi številne neprijetnosti in različna tveganja, ki so lahko za otroke in nosečnice večja kot za odrasle. Da bi bilo potovanje čim prijetnejše, je potrebna dobra priprava.

na poti 1 dr04Z otrokom na pot

Pred potovanjem pripravite ročno prtljago, ki naj bo prilagojena starosti otroka in kraju, kamor potujete. Vsebuje naj plenice, vlažilne robčke, mlečno formulo in ustekleničeno vodo, prigrizke, pijačo, rezervna oblačila, tanko odejo, igrače, knjige. Dodate lahko še termometer, mazilo za vneto kožo ritke, fiziološko raztopino in vazokonstriktorske kapljice za nos, aspirator za čiščenje noska, razkužilo in mazilo za rane, sterilno gazo, povoje, obliže, škarje, pinceto, varnostne zaponke, vrečke za oralno rehidracijo, paracetamol za zniževanje povišane telesne temperature in proti bolečinam, antihistaminik za zdravljenje alergij in blažitev srbenja po pikih, zdravila proti vročinskim krčem, repelente, sončno kremo (po prvem letu), sončno kapo in sončna očala. Ne pozabite vzeti zadostno količino zdravil, ki jih otrok s kronično boleznijo redno jemlje. Priložite tudi zdravstveno zavarovanje za tujino in potrdilo o cepljenju.

Otroci naj potujejo oblečeni v lahka in udobna oblačila. V avtu naj otroci, manjši od 150 centimetrov, potujejo pripeti v otroškem sedežu. Pri potovanju z avtobusom udobje zagotovi blazina za podporo glave. Izognite se sedežem v bližini koles, ker so tam tresljaji na slabem cestišču najmočnejši. Med vožnjo naj otroci ne vstajajo in hodijo. Pri potovanju z vlakom izberite prostor na sredini vagona, kjer je manj ropota in gneče kot pri vratih. Otrok naj se po vlaku ne sprehaja sam. Izogibajte se prostorov med vagoni, naslanjanju na vrata in nagibanju skozi okna. Prtljaga mora biti dobro zložena na prtljažnike. Težji kosi naj bodo pritrjeni, da ne bi padli na potnike. Na jadrnici in manjših ladjah je zaradi omejenega prostora potrebno več prilagajanja in strpnosti. Izberite ustrezen prostor za potovanje, kamor se lahko umaknete ob slabem vremenu ali visokih valovih. Na ladji je najmirnejši del na sredini spodnjega dela ladje. Najslabše je na palubi, še posebno ob ograji, kjer obstaja tudi nevarnost padca v morje. Pri potovanju z letalom z otrokom, mlajšim od dveh let, zaprosite za sedež ob stenskih pregradah, kjer so v večjih letalih zložljive mize z zasilno posteljico. Najboljša mesta so pri oknu. Pri vzletu in pristanku naj otrok, ki se ne doji, pije iz stekleničke ali žveči dudo, da bo lažje prenesel spremembo pritiska. Če boste potovali s kolesom, se za najmlajše priporoča vožnja v prikolici na dveh kolesih. Obvezna je kolesarska čelada.

Potovalna slabost je pogost pojav pri otrocih do desetega leta. Najpogostejša je med vožnjo z avtobusom. Prebavila so bolj občutljiva zgodaj zjutraj in dopoldne, zato se je na pot bolje odpraviti popoldne. Pred vožnjo je priporočljivo pojesti jabolko ali lahek obrok z minimalno količino tekočine. Izogibati se je treba mleku, jogurtu, sladoledu in gaziranim pijačam. Če nič ne pomaga, so za preprečevanje slabosti na voljo tudi zdravila (npr. difenhidramin).

Nosečnica na poti

na poti 2 dr04Pred potovanjem naj se nosečnica o primernosti načrtovanega potovanja posvetuje z osebnim ginekologom ali v ambulanti za potnike. Preverite, ali so pred odhodom potrebna cepljenja ali kemoprofilaksa (zaščita z zdravili na potovanju). Pred odhodom preverite, ali vaše zdravstveno zavarovanje v tujini krije stroške zdravstvene obravnave in nujnega transporta v nosečnosti in tudi ob morebitnem prezgodnjem porodu. Preverite, kje je najbližji zdravstveni center, ki omogoča oskrbo nosečnice, vodenje poroda in oskrbo novorojenčka. Pred potovanjem z letalom v nosečnosti se pri letalskem prevozniku pozanimajte o pogojih letenja v nosečnosti. Večina letalskih prevoznikov dovoljuje letenje nosečnicam do vključno 36. tedna nosečnosti, če je nosečnost do tedaj potekala brez zapletov. Veliko letalskih prevoznikov prepoveduje letenje nosečnicam, ki so v prejšnjih nosečnostih imele prezgodnji porod. Opisani časovni pogoji se nanašajo tudi na povratni let domov. Povratek domov zato časovno skrbno načrtujte. Med vožnjo z letalom se svetuje uživanje veliko tekočine zaradi nizke vlažnosti zraka v letalski kabini. Nosečnice naj se izogibajo daljšemu sedenju, ker so v večji meri izpostavljene vnetjem in krvnim strdkom v žilah spodnjih okončin. Rezervirajte si sedež ob prehodu in se čim več gibajte (vsaj petnajst minut vsako uro). Hojo dopolnite z vajami, ki pospešujejo prekrvavitev nog. Slednje velja tudi za vožnjo z ostalimi motornimi vozili. Uporaba varnostnega pasu v avtu ali letalu se priporoča za vse nosečnice. Pas naj bo položen nizko čez medenico.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112