Pogosta težava žensk

sep 12

S stresno urinsko inkontinenco se sooča približno tretjina žensk, s starostjo pa se stanje slabša, kar pomembno vpliva na kakovost življenja. Vzrok uhajanja urina je v slabosti podpornega tkiva sečnice in spremenjene lege sečnice. Slabost tkiva je lahko genetsko pogojena, lahko pa je tudi posledica porodov, dvigovanja bremen in čezmerne telesne teže.

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina ob povečanju pritiska v trebušni votlini, ki nastane ob kašljanju, kihanju, teku, dviganju težjih bremen ali med spolnimi odnosi. S slednjo težavo, ko urin občasno uhaja med spolnimi odnosi, se sooča 10 do 24 odstotkov žensk, vendar s svojim zdravnikom spregovori le 3 odstotke žensk, zato je zaupanje med pacientko in zdravnikom zelo pomembno.

Pri stresni inkontinenci je vzrok uhajanja urina v oslabelosti zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica oslabelih mišic medeničnega dna, na katere vplivajo porodi, dviganje težkih bremen in predvsem genetska slabost tkiva, zaradi katere lahko pride tudi do spuščanja rodil. Pri čezmernem aktivnem sečnem mehurjem je osnovni vzrok v oživčenju sečnega mehurja. Za natančno opredelitev vzroka je priporočljiv in potreben pregled pri ginekologu.

Zdravljenje

Osnova zdravljenja so vaje za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje). Priporočamo psihotrening, s katerim se naučimo odlagati začetek uriniranja, svetujemo pa ogibanje kavi, pravemu čaju in alkoholu, saj te pijače pospešujejo izločanje urina. Mišice lahko spodbujamo tudi z elektrostimulacijo ali magnetoterapijo, bolj učinkovite pa so operativne metode – vstavljanje trakov, imenovanih TVT, pod sečnico in klasična sprednja plastika s podpornimi šivi pod sečnico.

Lasersko zdravljenje

Najnovejše zdravljenje je lasersko zdravljenje. Laser s toplotnim učinkom povzroča tvorbo kolagena in njegovo ponovno rast, s čimer se okrepi podpora sečnici. Uspešnost laserskega zdravljenja ugotavljamo po enem mesecu, in sicer na kontrolnem pregledu. Kolagen se na novo tvori ves mesec. Velika večina, kar 95 odstotkov pacientk navaja bistveno izboljšanje urinske inkontinence, 70 odstotkov pacientk pa po štirih mesecih ni imelo več težav.

inkontinenca 1 dr05Sam postopek laserskega zdravljenja je podoben ginekološkemu pregledu. Ginekolog v nožnico vstavi tulec z lasersko sondo in z laserskim snopom osvetljuje sprednjo steno nožnice, nato pa s posebno sondo osvetljuje še vhod v nožnico. Postopek traja približno pol ure. Pacientka po posegu odide domov in lahko opravlja vsakodnevne aktivnosti. En teden odsvetujemo spolne odnose, tri tedne pa ogibanje dviganju težjih bremen. Laserska metoda je varna in v primerjavi z operativnim zdravljenjem manj invazivna, ne poškoduje tkiv in organov, je neboleča in zato anestezija ni potrebna. Posebno primerna je za starejše bolnice s kroničnimi boleznimi.

 

 

Povzeto po člankih Matije Urha, dr. med., specialista ginekologije in porodništva.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112