Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Poskrbite za ustrezno nadomeščanje tekočin

sep 12

Ena izmed zelo pogostih in nadležnih obolenj je driska (diareja). Definirana je kot odvajanje mehkejšega ali tekočega blata več kot trikrat dnevno. Posebno zdravljenje večinoma ni potrebno, saj je bolezen samoomejujoča in navadno spontano izzveni v treh do sedmih dneh.

driska 1 dr05Driska lahko nastopi zaradi treh razlogov – povečanega izločanja tekočine v črevesje (sekretorna), zmanjšane absorpcije (osmotska) ali pospešenega prehoda črevesne vsebine (motilitetna diareja).

Najpogostejši vzrok driske so infekcije črevesja (gastroenteritis). Pri odraslih je med virusi najpogostejši povzročitelj norovirus, pri otrocih, mlajših od pet let, pa rotavirus. Bakterije in paraziti so pogostejši povzročitelji potovalnih drisk. Med neinfekcijske vzroke sodijo številne bolezni, ki so velikokrat vzrok kronične driske, na primer alergija na hrano, laktozna intoleranca, celiakija, kronične vnetne črevesne bolezni, čezmerno delovanje ščitnice, Addisonova bolezen (odpoved delovanja skorje nadledvične žleze), čezmerno uživanje alkohola ali zloraba odvajal, nekatera zdravila, sindrom razdražljivega črevesja, tumor črevesja ...

Pogosti simptomi, ki spremljajo akutno drisko, so izguba apetita, splošna oslabelost, napihnjenost, krči v trebuhu, slabost in bruhanje, redko pa tudi povišana telesna temperatura. Znaki, ki kažejo na resnejši potek bolezni in potrebo po zdravniški oskrbi, so prisotnost krvi ali sluzi v blatu, huda bolečina v trebuhu, povišana telesna temperatura (nad 38 stopinj Celzija), pogosto bruhanje, ki onemogoča rehidracijo, ter podaljšan potek bolezni (več kot sedem dni).

Prvi znaki

Bolnika z drisko lahko resno ogrozi izguba tekočin in elektrolitov. Prvi znaki dehidracije so žeja, suhe sluznice in redkejše odvajanje temnejšega urina. Sledi lahko padec krvnega tlaka ob vstajanju (ortostatska hipotenzija), zvišanje srčne frekvence, motnje elektrolitov (motnje srčnega ritma) ali celo motnje zavesti in smrt. Bolj ogroženi bolniki so otroci, nosečnice in starejši s kroničnimi boleznimi (sladkorna bolezen, srčno popuščanje, ledvična bolezen) ter imunokompromitirani.

Pri zdravljenju infekcijske driske je najpomembnejša preventiva, medtem ko je zdravljenje drugih drisk odvisno od vzroka. Virusi se prenašajo s človeka na človeka s telesnimi izločki, zato je nujno vzdrževati higienski minimum pri pripravi in uživanju hrane. Redno umivanje rok in pitje neoporečne vode sta še posebno pomembni na popotovanjih. Dojenje je zelo priporočljivo, saj deluje kot preventiva pred okužbo z rotavirusom pri otrocih, mlajših kot šest mesecev. Možno je tudi cepljenje proti rotavirusu.

Zdravljenje

driska 2 dr05Samozdravljenje vključuje nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov. V ta namen svetujemo rehidracijske ali izotonične napitke, ki se jih lahko kupi v lekarni. Piti je treba večkrat po malem in tako vnesti približno dva litra v prvih 24 urah. Teh pripravke lahko nadomestijo tudi doma narejena kokošja juha, prežganka, manj sladkani čaji, razredčeni sokovi ali kar čista voda, ki ji lahko dodamo dve žlici sladkorja in pol žličke soli na liter.

Posebna dieta ni potrebna, se pa težave hitreje umirijo, če se vsaj v prvih treh dneh ogibamo hrani z veliko balasta (sveže sadje in zelenjava), stročnicam, mleku in mlečnim izdelkom, pretirano sladki in mastni hrani ter pravi kavi. Obroki naj bodo manjši. Svetujemo uživanje prepečenca, kuhanega riža in krompirja, banane, toasta ... Za čimprejšnjo normalizacijo črevesne flore so primerni probiotiki (Lactobacillus), ki poskrbijo za razrast koristnih bakterij v črevesju in s tem omilijo simptome in skrajšajo čas trajanja bolezni. Pri pogostem odvajanju blata lahko predpišemo loperamid (Seldiar), ki zmanjša število odvajanj. Ob hudem poteku bolezni sta včasih potrebni tudi zdravljenje z antibiotikom in intravenozno nadomeščanje tekočin. Posebno pozorni moramo biti na izmenjavanje driske in zaprtja ter morebitni pojav krvi na blatu, kar je lahko znak tumorja črevesja. Vsekakor so pri kronični driski za uspešno postavitev dokončne diagnoze in zdravljenje potrebne dodatne preiskave (koprokultura, kolonoskopija, gastroskopija, UZ, MRI ali CT trebuha …).

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112