Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Kaj je zobna gniloba in kako jo lahko preprečimo

jun 10

Zobna gniloba (karies) je najpogostejša bolezen ustne votline, ki pa jo je z ustreznimi preventivnimi ukrepi moč preprečiti. Za nastanek kariesa so potrebni štirje dejavniki: zobje, prisotnost kariogenih bakterij, uživanje ogljikovih hidratov in čas.

zobna gniloba 1

zobna gniloba b

zobna gniloba dr

Kariogene bakterije, prisotne v ustni votlini, ob presnovi ogljikovih hidratov izločajo kisline, ki postopoma razgrajujejo sklenino. Po vsakem obroku, ki vsebuje ogljikove hidrate, sta razgradnja in nato ob ugodnih razmerah obnova sklenine običajna procesa, ki v ustih potekata večkrat dnevno. Za obnovo sklenine ugodne razmere v ustni votlini zagotavljamo s preventivnimi ukrepi, med katere sodijo predvsem primerna ustna higiena, primerna prehrana (predvsem nadzorovan vnos ogljikovih hidratov) in redna uporaba starosti primernih fluoridnih preparatov (zobne paste, ustne vode, polletnih fluoridnih premazov pri zobozdravniku itn.).

Če procesa razgradnje sklenine ne zaustavimo pravočasno oziroma v ustni votlini niso vzpostavljene možnosti za obnovitev sklenine po njeni razgradnji, se ta nemoteno nadaljuje v globlje predele zoba proti zobni pulpi. Ob tem lahko povzroča bolečino, po odmrtju zobne pulpe pa celo lokalno vnetje kosti, ki se lahko ob zmanjšani imunski odpornosti razširi po vsem telesu.

Za sanacijo kariesa, ki je že povzročil vdrtje zgornjih plasti sklenine (t. i. luknjico v zobu), je navadno potrebna zalivka. Če zobozdravnika ne obiščemo pravočasno (npr. zamudimo kontrolni pregled) in proces povzroči odmrtje zobne pulpe, pa je potrebna zahtevnejša in v primerih, ko vnetje napreduje v okolno kost, tudi dolgotrajnejša obravnava prizadetega zoba (endodontsko zdravljenje).

Karies v zgodnjem otroštvu je najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek kariesa na stalnih zobeh.2 Povedano drugače, če ima otrok zgnite mlečne zobe, obstaja veliko tveganje, da bodo kasneje s kariesom prizadeti tudi stalni zobje. Ohranjanje lepih in zdravih mlečnih zob je zato ključnega pomena za lepe in zdrave stalne zobe. Preventivni ukrepi in redni obiski zobozdravnika (vsaj dvakrat letno) od otrokovega prvega izraslega mlečnega zoba naprej sodijo med ključne dejavnike za zdrave mlečne in nato tudi stalne zobe.

Preventivne ukrepe sestavlja več komponent, med najpomembnejše in najučinkovitejše pa zagotovo sodi pravilna uporaba fluoridov. Čezmerna oziroma nepravilna uporaba fluoridnih preparatov lahko privede do zobne fluoroze, ki je lahko velik estetski problem. Pred desetletji je veljalo, da imajo fluoridi najugodnejši učinek ob sistemskem uživanju, ko naj bi vplivali na nastajajoče zobe. Danes je znano, da največji protikariozni učinek dosežemo z lokalnim delovanjem fluoridov na površini zob. Fluoridi zavirajo delovanje kariogenih bakterij in tako zmanjšujejo izločanje kisline, obenem pa pospešujejo obnovo sklenine, se vgrajujejo v površinske plasti zob in jih s tem naredijo bolj odporne.

Najbolj učinkovita je kombinacija primerne ustne higiene in uporaba starosti primerne količine in koncentracije fluoridov v zobni pasti dvakrat dnevno, od prvega izraslega mlečnega zoba naprej. Poleg ustrezne ustne higiene so zelo pomembni tudi redni obiski pri zobozdravniku. Ob rednem polletnem pregledu lahko zobozdravnik s profesionalnim fluoridnim premazom dodatno zaščiti zobe, tako mlečne kot stalne. Profesionalni fluoridni premazi zmanjšajo pojavljanje kariesa, tudi za 70 odstotkov.3 O najprimernejši količini in koncentraciji fluoridov v zobni pasti vašega otroka se pogovorite s svojim zobozdravnikom.

 

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112