Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Ledvena spinalna stenoza

mar 09

Spinalna stenoza – zoženje hrbteničnega kanala, je zlasti pri starejših pogost vzrok bolečin v ledvenem predelu hrbtenice in nogah.

Osnovna anatomija

Slika 1. Anatomija ledvene hrbtenice

Slika 2. Levo primerno širok, desno povsem zožen hrbtenični kanalLedveni del hrbtenice sestavlja pet vretenc, ki jih povezujejo medvretenčne ploščice (diskuse) in vezi. Hrbtenjača se konča v višini prvega ledvenega vretenca, nižje pa so v duralni vreči v hrbteničnem kanalu le proste živčne korenine. Živčne strukture so torej zaščitene znotraj koščenega hrbteničnega kanala.

Velikost hrbteničnega kanala je lahko zelo različna, pri nekaterih je kanal že prirojeno ožji. S staranjem nastajajo degenerativne spremembe hrbtenice, kar lahko vodi do zožitve hrbteničnega kanala. Medvretenčne ploščice se znižajo in se lahko izbočijo proti hrbteničnemu kanalu, kar povzroča preobremenitve tako imenovanih fasetnih sklepov hrbtenice. To vodi do njihove obrabe in pojava koščenih izrastkov, ki prav tako zožijo hrbtenični kanal, zlasti na mestu, kjer živčne korenine zapuščajo hrbtenico. Kot reakcija na te obremenitve in draženje se zadebelijo tudi vezi, ligamenti ob sklepih in med vretenci, kar še dodatno zoži kanal.

Degenerativne spremembe hrbtenice se lahko začnejo pojavljati že po dvajsetem letu življenja, v starosti petdesetih let pa so prisotne pri 95 odstotkih ljudi. Težave zaradi spinalne stenoze se pojavljajo predvsem pri starejših ljudeh, navadno po šestdesetem do petinšestdesetem letu starosti. Manjši delež pacientov ima lahko že prirojeno ožji hrbtenični kanal (kongenitalna spinalna stenoza) in pri teh se simptomatika prične že prej, lahko že po tridesetem do štiridesetem letu.

Klinična slika

Navadno je klinična slika dokaj nespecifična. Zlasti v začetnih stadijih pacienti težje natančno opišejo ali definirajo težave, vseeno pa lahko izluščimo nekaj značilnosti. Prisotna je lahko bolečina v križu, ki se lahko širi v zadnjična krajca in navzdol po nogah. Simptomatika je lahko eno- ali obojestranska. V bolj napredovalih stanjih pacienti navajajo negotovost pri hoji, odrevenelost nog in slabšo moč.

Tipično se simptomi pojavijo pri aktivnostih, zlasti pri hoji. Po določeni razdalji lahko postanejo tako moteči, da se mora pacient ustaviti in razbremeniti hrbtenični kanal. To stori tako, da se usede ali počije v predklonu. Nato lahko hojo dokaj hitro zopet nadaljuje do podobne razdalje. Govorimo o nevrogenih klavdikacijah in klavdikacijski razdalji. To je razdalja, ki jo pacient lahko prehodi, ne da bi se ustavil. Predklon ali naprej nagnjeno telo nekoliko razbremeni hrbtenični kanal in tako zmanjša težave. Značilno je, da vožnja s kolesom ne povzroča težav.

Pri zelo napredovali zožitvi hrbteničnega kanala lahko človek prehodi le nekaj deset metrov. Pri tem je nagnjen naprej, hoja je lahko bolj širokotirna, trda in negotova.

Diagnostika

bolecina ledvene hrbteniceOb natančni anamnezi s pogovorom o pacientovih težavah lahko z dokajšnjo gotovostjo pomislimo na spinalno stenozo. S kliničnim pregledom, zlasti pri bolj začetnih stanjih in manj izraziti stenozi, se posebnosti morda ne ugotovi. Za potrditev diagnoze je tedaj potrebna slikovna diagnostika, predvsem magnetna resonanca ledvene hrbtenice (MR). Če ta zaradi kakršnih koli razlogov ni možna (npr. kovinski tujki v telesu), naredimo mielografijo z računalniško tomografijo (CT). Dodatne informacije o prizadetosti živcev nam poda elektromiogram (EMG) spodnjih udov.

Nekirurško zdravljenje

Zdravljenje oziroma ukrepanje pri spinalni stenozi je sprva vedno konzervativno, torej nekirurško, in je namenjeno lajšanju simptomov. Konzervativni ukrepi sicer ne spremenijo zožitve hrbteničnega kanala, a izboljšajo stanje in zmanjšajo bolečine.

Fizioterapija

Ta lahko pomembno zmanjša težave. Pomembne so redne vaje za hrbtenico, zlasti za sproščanje hrbteničnega kanala in krepitev mišičnega steznika telesa, lokalno ledveno pa gretje, masaže …

Protibolečinska zdravila

Zaradi svojega protivnetnega učinka so najbolj učinkoviti nesteroidni antirevmatiki, pri katerih pa je potrebna pazljivost zaradi stranskih učinkov na prebavni trakt in srčno-žilni sistem.

Epiduralna injekcija kortikosteroidov

Epiduralna injekcija kortikosteroidov ima močan protivnetni učinek. Zmanjša oteklino, razdraženost živcev in s tem zmanjša bolečino in odrevenelost. Učinek je prehoden, vendar relativno dolgotrajen, tako da te injekcije lahko ponavljamo.

Kirurško zdravljenje

Slika 3. Laminektomija in dodatna stabilizacijaZa kirurško zdravljenje se odločimo, če težave pomembno vplivajo na kvaliteto življenja. Stalne bolečine, negotovost pri hoji, oslabelost nog in kratka klavidikacijska razdalja pripomorejo k odločitvi za operacijo. Namen kirurškega posega je dekompresija oziroma sprostitev hrbteničnega kanala. To je lahko edina procedura, lahko pa je kombinirana s stabilizacijo, to je medsebojno učvrstitvijo vretenc. Pri sprostitvi hrbteničnega kanala govorimo o laminektomiji. Pri tej odstranimo del koščenega oboda – lamino vretenca, koščene izrastke in zadebeljene ligamente, torej vse elemente, ki utesnjujejo kanal. Zaradi napredovalih degenerativnih sprememb hrbtenice lahko poleg zožitve kanala pride do segmentne nestabilnosti, tudi zdrsa vretenca. V takem primeru poleg laminektomije naredimo še dodatno stabilizacijo z vijaki in palicami.

Kirurški poseg je pri večnivojski stenozi lahko relativno velik, tako da so možni tudi zapleti, ki so splošni, kot na primer krvavitev ali infekt, pa tudi specifični, kot so poškodba živca, poškodba dure, zlom vijaka ali palice in nezaraščanje. Hrbtenica po kirurški dekompresiji kanala ni in nikoli več ne bo enaka kot pred operacijo. Zato je zelo pomembna ustrezna zgodnja pooperativna rehabilitacija in nato nenehna, vsakodnevna skrb zanjo. Sem sodijo redne vaje za mišični steznik telesa ter ustrezna prilagoditev aktivnosti in obremenitev. Na splošno lahko rečemo, da so rezultati sprostitve hrbteničnega kanala zelo dobri, značilno pa je, da je operacija bolj učinkovita pri odpravi simptomov v nogah kot pri zmanjšanju bolečine v križu.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112