Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Akupunktura kot metoda lajšanja bolečin

mar 09

AKUPUNKTURA je ena od metod zdravljenja kitajske tradicionalne medicine. Ker je učinkovita, se je kot pomembna komplementarna metoda uveljavila tudi na zahodu. Sodi med metode lajšanja bolečin brez analgetikov. Zdravila za lajšanje bolečin pri določenih ljudeh izzovejo neprijetne stranske učinke, da raje trpijo bolečine, kot da bi prenašali bolečine v želodcu, omotico ali slabost, ki jih povzročajo analgetiki.

Kako deluje akupunktura?

Vbadanje iglic v določene točke, ki so jih Kitajci našli z opazovanjem učinka pred več tisoč leti, sprošča telesu lastne snovi, ki olajšajo bolečine in sproščajo (endogeni opioidi). AKUPUNKTURA temelji na filozofiji, da po telesu teče vitalna energija, ki ji rečemo Qi (Či). Pretok energije poteka po tako imenovanih meridianih ali kanalih, ki so glede na splošno doživljanje sveta in narave razdeljeni v Yin kanale in Yang kanale. Yin in Yang sta dva enakovredna pola energije, ki se dopolnjujeta in tvorita celoto – vedno uravnotežena (hladno/toplo, dobro/slabo, tema/svetloba, sonce/luna itd.).. Meridiani povezujejo posamezne akupunkturne točke v niz, hkrati pa so te točke povezane z določenim notranjim organom. Tudi meridiani so med seboj povezani z akupunkturnimi točkami. Akupunkturne točke tako predstavljajo vstopne točke do meridianov, ki so opredeljeni kot črte v telesu, ki so v telesu bolj električno prevodne kot ostale. Telo se na spremembe letnih časov, na zunanje klimatske spremembe odziva z imunskim odgovorom. Prav tako se odziva na stresne situacije in močna čustva, še predno se vključi razum. Vsi organi in organski sistemi so med seboj povezani, imajo svoj dnevni ritem, kar pomeni, da so bolj dejavni ob določenih urah dneva. Kitajska tradicionalna medicina gleda na človeka kot celoto v povezavi z naravo in okoljem, v katerem živi. Ob načrtovanju akupunkturnega zdravljenja zato upoštevamo različne dejavnike, ki so zahodnemu človeku in zdravniku neobičajni.

Akupunkturne tehnike

Akupunkturne točke se običajno nahajajo na točno določenih lokacijah na poteku meridianov, nekatere pa se nahajajo zunaj klasičnih meridianov in jim rečemo ekstra točke – te so običajno namenjene zdravljenju točno določenih bolezni. Tretja vrsta točk se imenujejo A-shi točke, ki sicer nimajo točno določene lokacije, vendar se nahajajo na točkah največje občutljivosti pri bolečinskih sindromih. V sklopu stimuliranja po klasičnih meridianih se omenja 365 točk, vendar pri vsaki terapiji izberemo le 8 do 10 akupunkturnih točk, od katerih jih nekaj izberemo pri vsaki terapiji, nekatere akupunkturne točke pa menjavamo. Točke lahko ali stimuliramo ali zavremo njihovo draženje. Tako tudi nadzorujemo učinke zdravljenja. Da bi dosegli dolgotrajno izboljšanje stanja, je potrebnih več terapij, praviloma izvajamo 8 do 10 zaporednih terapij vsaj 1x tedensko.

Glavobol

Zaradi stresa in živčne napetosti se pogosto pojavi tenzijski glavobol. Številne žene in dekleta mučijo glavoboli v zvezi z menstrualnim ciklusom ali ob pojavu menopavze. Mnogi morajo zaradi migrenskih glavobolov vsak mesec ali celo vsak teden preležati ves dan v temni sobi in takrat ne morejo v službo. Po pregledu pri nevrologu morda dobijo učinkovito zdravilo, ki ublaži ali prepreči glavobol, če tablete vzamejo pravočasno, ko glavobol šele nastaja. Če pa zamudijo pravi trenutek in vzamejo zdravilo prepozno, se glavobol razvije in jih spet položi v posteljo ali pa s težavo prebijejo dan s hudim glavobolom. Z akupunkturo učinkovito zdravimo glavobole. Že v času akupunkturnega zdravljenja ljudje povedo, da so glavoboli manj intenzivni in da se redkeje pojavljajo. Včasih pa je učinek opazen šele po zaključku akupunkturnega zdravljenja.

Bolečina v križu

akupunktura 1Skoraj vsak izmed nas se je v odrasli dobi že srečal z bolečino v križu. Sedeč način življenja, premalo gibanja ali pa prevelike fizične obremenitve za netrenirano ali neogreto telo sprožijo nastanek bolečine v križu. Pacient a pregleda ortoped in če operacija ne pride v poštev, je potrebna učinkovita fizioterapija.

Pacienta pa boli in lahko fizioterapijo izvaja le, če mu bolečine učinkovito ublažimo. Nekateri ljudje analgetike zelo slabo prenašajo ali pa so do analgetikov odklonilni. Akupunktura je učinkovita metoda za lajšanje bolečin v križu, ki daje pacientu možnost za telesno aktivnost za krepitev mišic hrbta.

Trd vrat

akupunktura dr svetuje

Tudi trd vrat je pogost spremljevalec stresnih življenjskih situacij. Ker je trd vrat praviloma posledica zakrčenih mišic, pomagajo masaže in sprostilne tehnike, pomaga pa tudi akupunktura. Akupunktura delno olajša bolečine tudi v primerih, ko se bolečine iz vratu širijo v roke zaradi degenerativnih sprememb vratne hrbtenice.

Ambulanta za zdravljenje bolečin

V ambulanti za zdravljenje bolečin in akupunkturo se boste lahko pogovorili z anesteziologom. Opisali boste svoje bolečine in povedali, katera zdravila za lajšanje bolečin jemljete, kako so učinkovita in kaj sami počnete, da bi si olajšali bolečine. Na osnovi vseh teh podatkov bomo skušali izbrati za vas najbolj ustrezen način lajšanja bolečine, praviloma zdravila kombiniramo z metodami brez zdravil.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112