Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Kihanje, izcedek iz nosu in srbeče oči

mar 09

Seneni nahod ni nevarna bolezen, vendar pogosto močno poslabša kakovost življenja. Skupaj z alergijsko astmo in atopijskim dermatitisom ga uvrščamo med atopijske bolezni. Te tri bolezni so povezane s tvorbo protiteles na sicer neškodljive snovi iz okolice, ki jih bodisi vdihnemo bodisi zaužijemo.

seneni nahod 1

V primeru teh bolezni se imunski sistem nepravilno odzove in bori proti snovem, ki človeka ne ogrožajo. Vnetje, ki ob tem nastane, povzroči simptome in znake alergije. Nagnjenost k tvorbi protiteles na sicer neškodljive snovi se imenuje atopija in se podeduje, zato se alergijske bolezni v nekaterih družinah pojavljajo pogosteje.

Ima ga skoraj četrtina ljudi

Seneni nahod, ki ga strokovno imenujemo alergijski rinokonjunktivitis, je najpogostjejša med atopijskimi boleznimi, ima ga skoraj četrtina ljudi. Najpogosteje se prvič izrazi v najstniških letih in traja vse odraslo obdobje. Pogosto so imeli ljudje s senenim nahodom v otroštvu težave z atopijskim dermatitisom (srbečo kožno boleznijo) ali z alergijsko astmo.

Seneni nahod povzročajo pelodi vetrocvetk, ki cvetijo od februarja do pozne jeseni. Že februarja in marca cvetita jelša in leska. Marca in aprila cvetijo topol, vrba in brest. Breza cveti aprila in maja, trave maja in junija. Poleti in jeseni cvetijo zeli in pleveli. Pelodi se prenašajo po zraku z vetrom in lahko potujejo kilometre daleč. Z zrakom jih vdihavamo in tako prihajajo v stik z nosno sluznico, odlagajo pa se tudi na očesno veznico. Pri preobčutljivih ljudeh povzročijo alergijsko vnetje v očesni veznici in sluznici zgornjih dihal. Simptomi in znaki bolezni so solzenje in srbenje oči, srbenje nosu, kihanje, voden izcedek iz nosu in zamašen nos. Včasih je težave ob senenem nahodu težko ločiti od tistih pri navadnem prehladu, ki je zelo pogosta virusna okužba. Prehlad navadno ne traja več kot teden dni, srbež ni zelo izrazit, pogosto je pridruženo slabo počutje. Težave s senenim nahodom trajajo dlje, to je ves čas cvetenja rastline, za katere pelod je človek preobčutljiv.

Značilne težave

seneni nahod 2Na seneni nahod lahko posumimo že na podlagi značilnih težav. Za potrditev diagnoze opravimo alergološko testiranje. Na voljo sta dve vrsti testiranja, ki sta glede rezultatov povsem primerljivi. Prva metoda je kožno vbodno testiranje, pri katerem v kožo notranje strani podlahti vnesemo majhne količine potencialnih alergenov in opazujemo, ali bo prišlo do alergijske reakcije na mestu vboda. Druga metoda je dokaz alergijskih IgE protiteles v krvi preiskovanca. Z alergološkim testiranjem odkrijemo, za katere alergene je oseba preobčutljiva. Za potrditev diagnoze senenega nahoda se mora rezultat testiranja ujemati s kliničnimi težavami, ki morajo biti prisotne natanko v času cvetenja.

Najpomembnejši ukrep pri zdravljenju alergij je ogibanje alergenom, to je snovem, na katere je človek preobčutljiv. To žal ni vedno in v popolnosti izvedljivo, vendar se skuša stik z alergenom omejiti na najmanjšo možno mero. Med največjo dnevno koncentracijo peloda, ki povzroča težave, se je bolje zadrževati v zaprtem prostoru. Aktualni podatki o koncentraciji pelodov v zraku so del vremenske napovedi in jih lahko sproti spremljamo. Ob lepem in suhem vremenu je v zraku več peloda, zato takrat stanovanja ne zračimo.

Prezračimo ga zgodaj zjutraj, ko je koncentracija peloda najmanjša. Na prostem se zadržujemo med dežjem ali tik po njem. Perilo sušimo v stanovanju ali v sušilnem stroju. Oči lahko pred pelodom vsaj delno zaščitimo s sončnimi očali.

Zdravljenje

seneni nahod dr svetujeOb izrazitejših težavah svetujemo zdravljenje z zdravili. Ta delujejo simptomatsko, kar pomeni, da lajšajo težave, bolezni pa žal ne ozdravijo. V poštev pridejo antihistaminiki v obliki tablet, ki zavirajo učinke histamina, to je snovi, ki se sprošča pri alergijskem vnetju in povzroča nastanek simptomov senenega nahoda. Nekateri so na voljo v lekarni tudi brez recepta, običajno odmerjanje je enkrat dnevno. Jemati jih je treba ves čas prisotnosti peloda, ki nam povzroča težave. Obstajajo tudi protialergijske kapljice za oči in protivnetna kortikosteroidna nosna pršila, ki jih predpiše zdravnik. Pomemben del zdravljenja je redno spiranje nosne sluznice s fiziološko raztopino, ki vsaj deloma odstrani pelod s sluznice. V hujših primerih lahko zdravnik alergolog pomaga tudi z imunoterapijo.

Doc. dr. Liljana Mervic

dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112