Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Preventiva in vpliv na bolezni ustne votline

mar 09

Usta so sestavni del človeškega telesa in kot taka tudi mesto, kjer se kažejo različna kronična obolenja. Ob stomatološkem pregledu v ustih opazujemo spremembe, ki so lahko simptomi sladkorne bolezni, avtoimunega obolenja, zmanjšane imunske odpornosti, metabolnih motenj in tudi rakastih obolenj (primarno ali sekundarno).

Najboljša preventiva pred razvojem raka ustne votline so odstranitev dejavnikov tveganja in redni stomatološki pregledi ustne votline. Najpogosteje se rak pojavi na ustnem dnu, ustnici, jeziku in nebu.

Pogosto sumljivo spremembo odkrijemo v zobni ambulanti, ko opravljamo redne stomatološke preglede. Žal pa nas pacienti pogosto obiščejo v kasnejši fazi bolezni, ko že nastopijo simptomi, kot so oteženo požiranje, žvečenje, govor, sprememba okusa in kašelj. Simptomi so sprva blagi, nato pa se s širjenjem bolezni poslabšujejo.

Pregled obsega pregled ustnega preddvora, ustnega dna, jezika (preverimo tudi njegovo mobilnost), trdega, mehkega neba, goltnih ožin, korena jezika in zadnje stene žrela. Strukture tudi temeljito pretipljemo, da izključimo prisotnost zatrdlin.

Ob pregledu ustne votline smo pozorni predvsem na kronične razjede, ki ne bolijo in nespremenjene vztrajajo dalj časa ali pa se počasi povečujejo. Oprezamo tudi za izrastki (polipi), izboklinami in bulami. Belkasto-rdečkaste spremembe so navadno posledica kroničnega draženja sluznice (mehansko, kemično, toplotno), ob prisotnosti dejavnikov tveganja pa je verjetnost njihove spremembe v rakasto obolenje večja. Temeljito pretipamo tudi vse vratne lože, kjer iščemo morebitne neboleče zatrdline. Te so lahko premične ali vraščene v okolno tkivo. Ko ugotovimo sumljivo lezijo, pacienta pošljemo na nadaljnjo obravnavo k maksilofacialnemu kirurgu, kjer sta potrebni histološka verifikacija spremembe in morebitna nadaljnja obravnava.

Petletno preživetje raka ustne votline je danes le približno 50-odstotno, predvsem zaradi poznega odkrivanja sprememb. Odkritje sprememb v zgodnjih fazah bolezni lahko pomeni le konzervativno zdravljenje brez večjih rekonstrukcijskih posegov in ozdravitev.

preventiva bolezni ustne votline

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112