Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Zaprtje - Skrb za redno prebavo

mar 09

Zaprtje (obstipacija) pomeni odvajanje majhnih količin blata, ki ga navadno spremljajo napenjanje in krči, včasih pa tudi zasušitev blata (zapeka). Zaprtje je dokaj pogosta motnja pri odvajanju blata zlasti pri starejših ljudeh, le redko pa povzroči resnejše težave in zaplete.

Zaradi različnih prehranskih navad praviloma težko govorimo o normalnem, absolutnem številu pogostosti odvajanja blata, na splošno pa za normalno šteje od trikrat na dan do trikrat na teden. Ritem iztrebljanja ni stalen in se spreminja glede na vnos tekočine, prehrano, zunanje okoliščine, razpoloženje, menstruacijski ciklus ...

Najpogostejši vzroki zaprtja

zaprtjeVsekakor je najzaslužnejši vzrok neprimerno oziroma nepravilna hrana, ki vsebuje premalo vlaknin in drugih potrebnih sestavin, ki ohranjajo normalen volumen blata. Ob opustitvi ali zmanjšanju telesne aktivnosti (zimski meseci, starost, onemoglost) prihaja do zmanjšanja motilitete črevesa in do oslabelosti trebušnih mišic, kar vpliva na manjšo pogostost iztrebljanja. Včasih kljub izključitvi organskega vzroka ne dokažemo vzroka motenj v delovanju črevesa, kar je značilno zlasti za mlajšo ženske. Pogosto so vzroki tudi organske narave. Sem sodijo polipoidne formacije, tumorji v širokem črevesu in danki, ki ožijo črevesno svetlino, kronične vnetne črevesne bolezni (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis itn.), divertikuloza, okvara vegetativnega živčevja, hemoroidi, nekatere druge presnovne bolezni in podobno.

Kako si pomagati

zaprtje dr svetuje

Priporočljivo je pogosteje posegati po hrani, ki vsebuje primerno količino neprebavljivih ostankov rastlinskih vlaken, balasta, sestavljenega iz celuloze. Balastne snovi so nujne, saj pospešujejo gibanje črevesa in tako vlivajo na njegovo redno praznjenje. V to prehransko skupino sodijo predvsem žita, različna semena, surovo in neolupljeno sadje, posušeno sadje, kislo zelje in suhe stročnice. Koristna je tudi skrb za redno telesno aktivnost. Skrbeti je treba za redno in mehko odvajanje blata. Zelo pomemben dejavnik je tudi primeren vnos koristnih tekočin, kot so voda in druge negazirane brezalkoholne pijače. Magnezijeve soli (mineralna voda z veliko magnezija) delujejo kot blago naravno odvajalno sredstvo. Ogibati se gre pretiranemu vnosu nekaterih živil, kot so čokolada, banana, cmoki, štruklji, črni čaj in suhomesnati izdelki. Če vse to ne zadošča, je potreben posvet pri zdravniku, ki po natančni klinični oceni in izključitvi organskega obolenja svetuje primerno odvajalno sredstvo.

Kdaj je potrebna zdravniška pomoč

Kadar se po odvajanju blata pojavi občutek nepopolnega izpraznjenja danke, moramo biti še posebno pozorni na sledove krvi v blatu, kar je lahko posledica resnejšega obolenja spodnjega dela debelega črevesa. Sprememba pri iztrebljanju v smislu tanjše formiranega in trdega blata ter izmenjava zaprtja in driske sta lahko tudi posledici hujše organske spremembe na debelem črevesju (rak, večje polipozne formacije itn.). Strokovno pomoč je vsekakor treba poiskati tudi ob nenadnem (akutnem) pojavu zaprtja ter v primeru dolgotrajnih kroničnih težav.

Ali ste vedeli?

  • Več kot polovica starejših ljudi ima težave z zaprtjem, pogosteje ženske kot moški.
  • Pri mlajših ženskah se pogosteje pojavi tako imenovano leno črevo, katerega razlog še ni znan.
  • Če v blatu opazimo sledove krvi, moramo takoj obiskati zdravnika.
  • Nekateri prikrito jemljejo odvajalna sredstva (predvsem ženske z osebnostnimi motnjami in anoreksijo). Tu govorimo o sindromu zlorabe odvajal.
  • Moški se iztrebljajo pogosteje kot ženske in mladi ljudje pogosteje kot starejši.
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112