Na počitnicah, a večino časa na školjki

jun 13

Potovalna driska

Najpogostejša bolezen, ki ji podleže 20–50 odstotkov vseh popotnikov, je potovalna driska. Uživanje s fekalijami okužene hrane ali vode in nezmožnost vzdrževanja higienskega minimuma sta glavna razloga za težave.

dr38 potovalna driska 1Značilen je nenaden začetek bolezni z odvajanjem večje količine mehkega ali tekočega blata. Drisko spremljajo krči, slabost, bruhanje, napihnjenost, izguba apetita in občasno tudi povišana telesna temperatura. Na srečo je v večini primerov potek blažji in bolezen samoomejujoča. Navadno spontano izzveni v 3–7 dneh.

Popotnikom lahko škodi hrana, ki domačinom ne povzroča težav

Zaradi različne inkubacijske dobe lahko popotniki zbolijo po slabem tednu ali šele po prihodu domov. Povzročitelji driske so bakterije, virusi in paraziti. Pri odraslih prevladujejo okužbe z bakterijami (Escherichia coli, Shigella, Salmonella), pri otrocih pa z virusi (rotavirus, norovirus). Največji rizični dejanik predstavlja cilj potovanja, zlasti v dežele v razvoju (Latinska Amerika, Afrika, Srednji vzhod in Azija). Zanimivo je, da popotnikom lahko škodi hrana, ki domačinom očitno ne povzroča težav. To pripisujemo razvoju imunosti pri tistih, ki so večkrat izpostavljeni istemu patogenu. Tovrstna odpornost se razvije šele po nekaj mesecih oziroma letih bivanja na istem področju.

Najnevarnejša je dehidracija

Doktor svetuje

Kako se zaščitite:

  • pogosto si umivajte roke
  • pijte le ustekleničeno vodo, za vse druge potrebe naj bo voda prekuhana
  • ne uživajte surove hrane
  • poskrbite za ustrezno nadomeščanje tekočin
  • ob hujšem poteku driske poiščite zdravnika

Zdravniška linija 24/7

012345000

Bolnika z drisko ogroža predvsem izguba tekočin in elektrolitov, kar lahko vodi v hudo dehidracijo in celo smrt. Bolj ogroženi so otroci, starejši, sladkorni bolniki, tisti s kronično vnetno črevesno boleznijo in imunokompromitirani. Kisel pH v želodcu uniči veliko patogenov in je prva zaščita pri vdoru mikrobov skozi črevesno sluznico. Zato imajo tisti, ki jemljejo zdravila za zniževanje želodčne kisline (antacidi, inhibitorji protonske črpalke), to zaščito oslabljeno.

Prevri, skuhaj ali ne jej

Filtracija oporečne vode ne zadošča, že manj kot petminutno vretje vode pa učinkovito uniči viruse, parazite in večino bakterij. Vodo lahko razkužimo tudi kemično (z dodajanjem jodove raztopine, tablet kloramina) ali z obsevanjem z ultravijolično svetlobo. Da bi se izognili težavam, svetujemo, da si pogosto umivate roke ter na potovanjih uživate le prekuhano hrano. Jejte sadje oziroma zelenjavo, ki jo lahko olupite. Pijte ustekleničeno vodo. Za pomivanje posode in hrane vodo prej prevrite. Solata in morski sadeži niso primerna hrana, še zlasti ne tista, kupljena od uličnih prodajalcev.

Vsaj 100 ml tekočine na kilogram telesne teže v 24 urah

dr38 potovalna driska 2Pri samozdravljenju je najpomembnejše nadomeščanje tekočin in elektrolitov. To uspešno storite s pitjem vode, ki ji dodate rehidracijske praške, oziroma izotoničnih napitkov. Nadomestiti morate vsaj 100 ml tekočine na kilogram telesne teže v 24 urah. Izogibajte se hrani z veliko balasta (sveže sadje in zelenjava), mleku, mlečnim izdelkov, sladki in mastni hrani ter pravi kavi. Obroki naj bodo manjši. Svetujemo uživanje prepečenca, juhe (prežganka, kostna), kuhanega riža in krompirja ter čajev s čreslovinami ali tanini (zeleni, črni, borovničev). Za normalizacijo oziroma vzdrževanje flore so primerni pre- in probiotiki, ki skrbijo za razrast koristnih bakterij v črevesju in s tem zmanjšajo možnost okužb. Koristi lahko tudi medicinsko oglje. Pri zelo pogostem odvajanju predpišemo loperamid (seldiar), ki zmanjša število odvajanj. Znaki, ki kažejo na hujši potek in potrebo po zdravniški pomoči, so: prisotnost krvi ali večje količine sluzi v blatu, huda bolečina v trebuhu, visoka telesna temperatura, nezmožnost nadomeščanja tekočin in podaljšan potek. Takrat je potrebno kratkotrajno zdravljenje z antibiotiki in intravenozno nadomeščanje tekočin.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112