Naj počitnice ostanejo v lepem spominu

jun 13

Zdravi na poti

Odhajate na zaslužen dopust? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, da boste imeli čim manj težav in vam bodo letošnje počitnice ostale v najlepšem spominu.

dr38 dopust 1jpgVsem, ki potujete v bolj oddaljene kraje, priporočamo, da se pozanimate, katera preventivna cepljenja svetujemo in s katerimi boleznimi se lahko srečate na vašem izbranem turističnem cilju. Informacije lahko dobite na področnih zavodih za zdravstveno varstvo in spletnih straneh za popotnike. Večini bodo skupne majhne nadloge, ki nam lahko zagrenijo počitnice.

PIKI ŽUŽELK

Za tiste, ki ne boste zapustili Sredozemlja, so verjetno najbolj nadležni piki žuželk. V večini primerov so bolečina, srbečica in rdečica posledica vbrizganega strupa žuželke, ki vsebuje snovi, imenovane biogeni amini in beljakovine. Tako pri piku čebel, os, sršenov, pajkov in drugih žuželk vedno pričakujemo lokalno reakcijo na pik. Predel oteče, pordi in srbi, traja lahko tudi več dni.

Priporočamo: V takih primeri zadostuje, da prizadeti del namilimo in speremo pod tekočo vodo, osušimo in večkrat za krajši čas hladimo z ledom, zavitim v čisto krpo. Po hlajenju nanesemo gel z antihistaminikom. Če oteklina preseže nekaj centimetrov v premeru (denimo več kot tri centimetre) ali je srbečih pikov veliko, lahko vzamemo sistemski antihistaminik, ki je na voljo v lekarni brez recepta. Komarji lahko prenašajo različne vrste bolezni, predvsem vročice. Večinoma so aktivni pretežno zjutraj in zvečer. Tigrasti komarji, ki so se zadnja leta razpasli tudi po Evropi, pa so agresivnejši in pikajo skozi ves dan. Zato je priporočljiva uporaba repelentov.

Nosite dolge rokave in obleke svetlih barv, ne zadržujte se v bližini stoječih voda ter gostejšega grmovja in bivalne prostore zaščitite z mrežo proti komarjem. Pri piku čebel ali os s pinceto odstranite želo iz kože. V primeru sistemske preobčutljivostne reakcije je najpomembneje to, da jo prepoznate. Oteklina, rdečina in koprivnica drugod po koži, ki je oddaljena od mesta pika (oteklina obraza, koprivnica po trupu), zahteva zdravniški pregled in zdravljenje. Pri težki sistemski preobčutljivostni reakciji so prizadeta dihala, prebavila in obtočila. Bolnik čuti oteženo dihanje, v prsih mu lahko piska, lahko se pojavijo driska, bruhanje, pospešen srčni utrip in nižji krvni tlak. Bolnik postane omotičen in lahko izgubi zavest. Grozi mu anafilaktični šok in taka reakcija je smrtno nevarna. Alergijska reakcija se praviloma razvije zelo hitro po piku, v nekaj minutah do 1 ure. V tem primeru pokličite urgentnega zdravnika. Ljudje, ki vedo, da so alergični na pik določene žuželke, naj imajo set za samopomoč vedno pri sebi (antihistaminik, medrol, adrenalin).

PREBAVNE MOTNJE

Doktor svetuje

Potovalna lekarna naj vsebuje:

 • vsa zdravila, ki jih otrok redno jemlje, predpisana od pediatra
 • sredstva proti potovalni slabosti: dimenhidrinat, ingver
 • sredstva proti alergiji na sonce in pike žuželk: antihistaminik v obliki sirupa ali tablete , krema fenistil
 • sredstva proti driski: rehidracijske raztopine in probiotiki (linex)
 • sredstva proti vnetju sečil (urološki čaj, brusnice)
 • proti zaprtju glicerinske svečke, probiotike
 • zaščito pred soncem s SPF 30–50
 • pri sončnih opeklinah kreme za blaženje opeklin in srbečice
 • proti vročini in bolečini paracetamol
 • proti vnetemu grlu septolete ali pršilo z analgetičnim učinkom
 • proti zamašenemu nosu fiziološko raztopino za izpiranje in dekongestivne kapljice za nos za otroke.

Zdravila hranite na sobni temperaturi in primerni vlažnosti, da ohranijo svoje lastnosti in rok uporabe.

Zdravniška linija 24/7

012345000

Potovalna driska je ponavadi posledica uživanja okužene hrane ali vode zaradi slabih higienskih razmer ali pa enostavno le posledica spremembe prehranjevalnih navad na potovanju. K sreči večinoma poteka razmeroma blago in mine v 3–7 dneh. Potovalna driska je predvsem zelo neprijetna, nevarna postane zaradi možnosti dehidracije.

Da bi preprečili dehidracijo, dajajte bolniku piti rehidracijske napitke, ki jih lahko kupite v lekarni. Poleg soli in mineralov vsebujejo tudi glukozo in ogljikove hidrate, na primer rižev prah, ki poveča absorpcijo v črevesju. Doma lahko pripravite napitek tako, da zmešate pol žličke soli s šestimi žličkami sladkorja in enim litrom čiste pitne vode. Bolnik naj mešanico pije počasi, po majhnih požirkih in ves dan. Hitro pitje namreč lahko sproži bruhanje, s čimer boste storili več škode kot koristi. Včasih so zaradi neprestanega bruhanja, visoke vročine ali krvi v blatu potrebni hospitalizacija, antibiotik in intravenozno nadomeščanje tekočin. Če zboli otrok, pomoč poiščite še nekoliko prej, saj lahko močna driska v zelo kratkem času povzroči hudo dehidracijo. Velika izguba elektrolitov in vode lahko vodi v smrt. Ob znakih dehidracije in resne okužbe pri otroku, kot so krvava driska, ugreznjena velika mečava na glavi, zaspanost, jok brez solz, manj mokre plenice oziroma manj uriniranja, vročina nad 38 °C (ne mine v dveh dneh) ali neprestano bruhanje, ki onemogoča zadostno zaužitje tekočin, poiščite zdravniško pomoč nemudoma. Glede diete med obolenjem svetujemo, da se prve dni izogibate kave, mlečnih izdelkov, sladkarij, gaziranih pijač, svežega sadja ter zelenjave. Probiotiki bodo pomagali znova vzpostaviti primerno črevesno floro. Sprva raje uživajte riž, banane, krekerje in prepečenec. Ko se simptomi umirijo, lahko postopoma preidete na normalno prehrano.

VNETJE SEČIL

Ženske so anatomsko dovzetnejše za okužbe spodnjih sečil. Glede na prizadetost organov jih delimo na okužbe zgornjih (ledvica) in spodnjih (mehur, sečnica) sečil. Zadnja so pogostejša. Značilni simptomi so nenadno siljenje in pekoče odvajanje manjših količin vode, bolečina in občutljivost nad sramnico ter spremenjena vonj in barva urina, lahko tudi prisotnost krvi v vodi. V primeru prizadetosti ledvic se pojavi vročina, ledvena bolečina, bruhanje in celo driska. Zdravi moški le redko zbolijo, saj je njihova sečnica anatomsko bolj oddaljena od anusa. Poleg tega delujejo izločki prostate baktericidno (uničujejo bakterije). Nasprotno imajo ženske zaradi kratke in ravne sečnice v bližini anusa pogoste okužbe sečil. Še posebno v dneh, ko imajo pari več časa za intimnost, se hitro zgodi, da po spolnih odnosih nastopijo tovrstne težave. Temu se izognete tako, da čim prej po odnosu odvajate vodo in na ta način sperete baterije iz sečnice. Pomembno je tudi vzdrževanje normalne vaginalne flore. Laktobacili zaradi tvorbe kislega okolja in vodikovega peroksida zmanjšujejo možnost uroinfekta. Ženskam odsvetujemo uporabo agresivnih mil za intimno higieno in spiranje nožnice z vodo. Težave so pogostejše tudi ob uporabi diafragme in spermicidov.

Vnetja sečil zdravimo z antibiotikom. Ob začetnih težavah (in preventivno) svetujemo pitje večjih količin vode oziroma tekočin (2–3 l/dan). Primerna sta urološki čaj in uživanje brusnic. Pripravki te rastline upočasnijo oziroma zmanjšajo pritrditev bakterij na sluznico sečil (mehurja in sečnice) in s tem možnost za njihov razrast. Ker je najpogostejši povzročitelj vnetij sečil bakterija, ki izvira iz črevesja (Escerichia colli), svetujemo, da se po opravljeni veliki potrebi brišete od spredaj nazaj. V primeru ponavljajočih se težav se lahko posvetujete z osebnim zdravnikom o možnosti profilaktičnega zdravljenja.

OPEKLINE

dr38 dopust 2Prekomerno sončenje povzroča opekline in je vzrok nastanka kožnega raka. S tem v mislih se pred njim primerno zaščitite. Vedno nosite pokrivalo, sončna očala in oblačila, ki vas bodo varovala pred žarki. Med 10. in 16. uro poiščite senco, še zlasti z otrokom. Na kožo nanesite sredstvo za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem. Zaščitni faktor (SPF) zaščitne kreme nam pove, kolikokrat dalj smo lahko ob pravilnem nanosu izpostavljeni soncu, kot če na sebi ne bi imeli nobene zaščite. Zelo pomembno je, da ga nanesemo v dovolj debelem sloju in počakamo, da se vpije v kožo. Zaščito moramo obnoviti

vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju, obilnem znojenju ali brisanju z brisačo. Opekline se po sončenju pojavijo z nekajurnim zamikom in so lahko različnih stopenj, od blage rdečice do hudih opeklin z mehurji in prizadetostjo vsega telesa, tudi s povišano telesno temperaturo. Blažjo rdečico hladimo z obkladki, kožo pa namažemo s hladilnim gelom. Hujše opekline včasih zahtevajo pregled pri zdravniku. Opečena koža izgubi svojo vlago in elastičnost, zato je na dotik pekoča, suha in srbeča. Povrniti morate izgubljeno tekočino, zato pijte veliko vode. V lekarnah dobite brez recepta izdelke proti srbenju in z negovalnim učinkom, ki delujejo hitro in dolgotrajno, hkrati pa kožo prijetno hladijo. Težave minejo v nekaj dneh, če se izogibate soncu. Priporočljivo je tudi uživanje živil, ki vsebujejo antioksidante in nevtralizirajo nastalo škodo ter okrepijo zaščitno sposobnost kože z naravnim virom betakarotena. Primerna je vsa oranžna, rdeča in zelena hrana (korenček …). Pri otroku ne pozabite na dodatno zaščito ustnic in uhljev, ki kukajo izpod pokrivala.

Tudi meduze povzročajo opekline kože. Ob dotiku njihovih ožigalk se sprostijo kemični strupi, ki poškodujejo kožo. Najbolje je, če boleče mesto takoj sperete z morsko vodo in skušate odstraniti morebitne ožigalke, ki so ostale na koži. Če vam to z izpiranjem ne uspe, si lahko pomagate s kakšnim bolj topim predmetom ali orokavičeno roko. Opečeno mesto hladite 10–15 minut vsako uro, dokler se bolečina ne umiri. Uporabite obkladke ali led, ki ga zavijte v tanko, čisto krpo. Pozneje si lahko opečeno mesto namažete tudi s hladilnimi mazili.

VROČINA IN BOLEČINE

Otroci pogosto zbolijo ob nepravem času. Ker se njihov imunski sistem šele razvija, imajo praktično preko vsega leta obdobja manjših prehladov, ki se občasno zapletejo še z vnetjem ušes, angino ali pljučnico. Če se vam to zgodi ravno na počitnicah, poskrbite, da otroku lajšate simptome prehlada. Zamašen nosek spirajte z fiziološko raztopino in uporabite dekongestivne kapljice za nos pred spanjem. V primeru bolečin v grlu svetujemo septolete ali analgetična razpršila. Ob bolečinah in povišani temperaturi pa je najvarnejše zdravilo paracetamol v obliki in odmerku, ki sta primerna za starost in težo otroka (sirup, svečke ali tablete). Če vročina ne izzveni v treh dneh ali je otrok prizadet, poiščite zdravniško pomoč.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112