Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Rak debelega črevesa in danke

feb 18

Kot večina rakavih bolezni je tudi rak debelega črevesa in danke ozdravljiva bolezen, če je odkrita v zgodnji fazi. Še vedno jo pri številnih ugotovimo prepozno, ko je bolezensko dogajanje večinoma že izraženo z bližnjimi oziroma oddaljenimi zasevki, kar pomembno zmanjša uspešnost zdravljenja in preživetje.

Po številu na novo obolelih je rak debelega črevesa in danke še vedno drugi najpogostejši rak v Sloveniji. Dejavnost nacionalnega preventivnega program za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki, program Svit, je pokazala pozitivne učinke , saj je po podatkih Registra raka v letu 2011 za boleznijo umrlo 20 oseb manj v primerjavi z letom 2009. Pojavnost raka na debelem črevesu in danki je do leta 2010 naraščala, leta 2011 pa je začela rahlo upadati, predvsem zaradi uspešnega preventivnega programa (presejanje v programu Svit) in večje ozaveščenosti prebivalstva, s čimer se je doseglo večje število uspešno odstranjenih predrakavih sprememb in tako nastanek razvoja rakave bolezni.

Klinični znaki

Številni bolniki so lahko dolga leta brez opaznih težav, tako se pogosto zgodi, da se bolezen ugotovi že v napredovali fazi, zato je odločilnega pomena pravočasna preventivna aktivnost. Ko se pojavijo klinični znaki, so neznačilni in odvisni od velikosti, mesta in razširjenosti tumorja. Najpogosteje se kažejo z neznačilnimi bolečinami v trebuhu, napenjanjem, vetrovi, s spremembo ritma in konsistence odvajanja blata, slabokrvnostjo (utrujenost, vrtoglavica, splošno slabo počutje, šumenje v ušesih itn.), izgubo telesne teže, krvavitvami iz črevesa, občutkom polne danke. Kateri so najpomembnejši dejavniki tveganja za nastanek bolezni? Vzrok za nastanek bolezni ni povsem pojasnjen, znano pa je, da je rak debelega črevesa in danke posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja.

Črevesni polipi

Znano je, da se skoraj v 90 odstotkih raka debelega črevesa in danke ta razvije iz adenomatoznih polipov, ki jih lahko že prej odstranimo z razmeroma preprostim endoskopskim posegom, ki ga imenujemo kolonoskopija.

Starost nad 50 let

Približno 90 odstotkov bolnikov, ki zbolijo, je starejših od 50 let. V nekaterih razvitih državah, tudi v Sloveniji, po tej starosti že opravljajo preventivne diagnostične postopke – presejalne teste.

Dedna obremenjenost

Sorodnikom bolnikov, zbolelih za rakom na debelem črevesu in danki, se verjetnost za pojav raka v prvem kolenu poveča skoraj do štirikrat, v drugem in tretjem kolenu pa do enainpolkrat. Pri teh bolnikih je potreben prvi preventivni endoskopski pregled črevesa (kolonoskopija) že po 40. letu starosti, pregled pa se praviloma ponavlja vsakih pet let. Pri dednih oblikah raka, ki so sicer zelo redke (družinska adenomatozna polipoza in dedni nepolipozni rak debelega črevesa), je tveganje še posebno veliko.

Prehrana

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je del Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je v preteklem letu objavila nove izsledke, s katerimi svari, da naj bi bilo prehranjevanje z večjimi količinami predelanega mesa (hrenovke, klobase in konzervirano meso, načini predelave pa vključujejo soljenje, prekajevanje, fermentacijo ali dimljenje) in rdečim mesom povezano z večjim tveganjem za nastanek raka na debelem črevesu, redno uživanje rib pa tveganje znižuje. Pomembni so morda tudi novejši izsledki raziskav, ki kažejo na pomembno zmanjšanje tveganja za nastanek raka na črevesu ob uživanju metionina in folne kisline. Nedavne študije, povezane s čezmerno telesno težo, so pokazale, da je tveganje za razvoj raka na debelem črevesu za približno 15 do 30 odstotkov večje kot pri populaciji z normalno telesno težo.

Alkohol in tobak

Tveganje za nastanek polipoidnih adenomov in raka na debelem črevesu in danki je pri kroničnih kadilcih pomembno večje. Prav tako tudi pri kroničnih alkoholikih, najverjetneje zaradi pomanjkanja metionina in folata. Kronične vnetne črevesne bolezni (Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis) Bolezni sta kronični in navadno potekata več desetletij. Pri trajanju več kot 12 let se tveganje za nastanek raka pomembno poveča, zato so potrebne pogostejše diagnostične preiskave za ugotavljanje raka na debelem črevesu in danki.

Operativna odstranitev žolčnika

Po odstranitvi žolčnika (holecistektomija) se žolčne kisline stalno izlivajo v začetni del tankega črevesa. Zaradi morebitne karcinogenosti lahko povzročijo nastanek raka, zlasti v desnem delu debelega črevesa.

Pri katerih osebah je še posebno visoko tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in danki?

Pri tistih, ki imajo visoko stopnjo tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in danki, mora biti izbrani zdravnik (tudi sama oseba) še posebno pozoren in osebe pravočasno ter ustrezno napotiti na preiskave v za to specializirane ustanove, še pred dopolnjenim 50. letom. Med bolnike z visokim tveganjem za razvoj bolezni sodijo:

  • potomci staršev z rakom debelega črevesa in danke
  • bolniki po operaciji raka debelega črevesa in danke
  • vsi, pri katerih so odstranili polipe
  • bolniki z ulceroznim kolitisom in Crohnovo boleznijo
  • tisti, ki imajo družinsko adenomatozno polipozo ali dedni nepolipozni rak debelega črevesa

Zgodnje odkrivanje in preprečevanje rešuje življenja

Rak na debelem črevesu in danki je tihi morilec prebivalcev Slovenije, saj okoli 1600 ljudi vsako leto zboli za to obliko raka, približno več kot polovica pa jih zaradi te bolezni umre. Za uspešno preprečevanje in zmanjševanje pojavnosti raka na debelem črevesu in danki v našem okolju so pomembni ustrezno seznanjanje prebivalstva z boleznijo, aktivno spodbujanje k primarnim preventivnim aktivnostim in zagotavljanje sekundarnih preventivnih programov na ravni širše populacije. V Sloveniji se na nacionalni ravni od leta 2009 izvaja program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki (program Svit), ki naj bi po predvidevanju primerljivih statističnih analiz v državah Evropske unije zmanjšal smrtnost zaradi raka na debelem črevesu do predvidenih 33 odstotkov. V program Svit so bile zajete asimptomatske odrasle osebe, od julija 2015 v starosti med 50 in 69 let, od julija 2015 naprej pa se je zgornja meja premaknila do 74 let. Vabljenje na presejalni pregled, ki vključuje pregled blata na prikrito krvavitev, poteka po ustaljenem režimu, in sicer na vsaki dve leti, izmenično na parne in neparne letnice rojstva.

Prvi pogoj za uspešnost preventivne akcije so zelo dobra ozaveščenost in seznanitev prebivalstva z boleznijo in zgodnjim odkrivanjem ter konstruktivno sodelovanje povabljenih oseb pri izpeljavi preventivnih programov. Poleg preventivnih programov pa je za vsakega posameznika izredno pomembno, da ob zaznavanju nekaterih sprememb pri odvajanju blata, kot so zaprtje, driske, napihovanje, kri na blatu, hujšanje in vrtoglavica, takoj obišče izbranega zdravnika. Ta ga bo po kliničnem pregledu najverjetneje napotil na diagnostični endoskopski pregled debelega črevesja – kolonoskopijo. S preiskavo bosta natančno pregledana celotna sluznica debelega črevesa in danke ter začetni del tankega črevesa.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112