Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Erektilna disfunkcija - Da se pomagati in jo zdraviti, ozdraviti pa ne

jun 13

 

Težave v spolnem življenju oziroma motnje z erekcijo vsakega moškega zelo hudo prizadenejo. Nedolgo tega je bila to izrazita tabu tema, o kateri se ni govorilo, zato je težave reševal oziroma se z njimi soočal vsak po svoje.

tema 3 dr03Bojan Štrus, dr. med., specialist urolog iz Kliničnega centra v Ljubljani, je najprej pojasnil, zakaj se ne uporablja več izraz impotenca: »Te besede ne uporabljamo že kar nekaj časa, vsaj dobrih petnajst let. Beseda ima namreč slabšalni prizvok, zato uporabljamo izraz erektilna disfunkcija.«

Kolikšen del populacije ima težave z erekcijo?

Po statistiki se s to težavo srečuje kar precejšen del moške populacije. Med moškimi, starimi med štirideset in sedemdeset let, jih ima tovrstne težave več kot polovica.

Jim zdravniki lahko pomagate?

Vsekakor se da pomagati in zdraviti, ozdraviti pa se je ne da. Ni čudežnih zdravil ali tablet, ki bi to motnjo odpravili z eno samo terapijo, da do konca življenja ne bi bilo več težav. Lahko pa jo zdravimo oziroma pomagamo za krajši čas.

Je pa ta težava še vedno nekakšen tabu.

Moški so danes veliko bolj sproščeni kot pred leti. Večina tistih, ki pridejo v našo ambulanto, ve, zakaj so tukaj in kakšne vrste težav obravnavamo, zato praviloma nimamo težav pri vzpostavljanju pogovora. Verjetno je potrebna večja taktnost pri splošnem zdravniku, ki mora iz bolnika šele izvrtati, da ima težave z erekcijo. Seveda pa je to še vedno tabu tema, pogovor o tem je najbrž dokaj neprijetno začeti, še posebno če je nasproti pacienta zdravnica in ne zdravnik. Ampak zelo pomembno je, da izvemo čim več podatkov, saj ima večina moških, starih med štirideset in petdeset let, ki doživijo infarkt ali angino pektoris, eno ali dve leti pred tem težave z erekcijo. Paciente o spolnem življenju toliko sprašujemo tudi zato, ker s tem veliko izvemo o tako imenovanih pridruženih boleznih. Tudi splošne zdravnike smo oskrbeli s posebnimi vprašalniki glede prostate. S tem, ko jih pacienti izpolnjujejo, se lažje prebije zid molka oziroma nelagodja in pogovor steče.

Katere so prej omenjene pridružene bolezni?

Na prvem mestu je sladkorna bolezen, potem so tu koronarne bolezni, pa krvožilne bolezni ter arterijski pritisk in depresija. Motnje v erekciji poleg tega povzročajo tudi zdravljenja nekaterih bolezni in nekatere operacije.

Vrnimo se ponovno k vprašanjem zdravljenja…

Za zdravljenje erektilne disfunkcije uporabljamo na področju konservativnega zdravljenja dve metodi. Najprej eno od tako imenovanih čudežnih tabletk, nato pa z injekcijami v penis. Kjer namreč odpove tabletka, je injekcija druga možnost.

Tabletka ne pride v poštev, če pacient jemlje nitrate v kakršnikoli obliki, saj tu obstaja nevarnost znižanja krvnega tlaka. Prav tako pa je pogoj, da je pacient v primerni psihofizični kondiciji. Jaz pravim, da mora biti vsaj toliko zdrav, da je sposoben brez posebnih težav priti iz enega v drugo nadstropje peš.

Poleg konservativnega zdravljenja poznamo še ...

Poleg konservativnega poznamo tudi operativno zdravljenje. Gre za vakuumsko črpalko, ki s pomočjo valja prečrpava kri v penis in potem kri tam za nekaj časa zadrži. S posegom torej vstavimo trodelno hidravlično protezo.

Kaj pa pripravljenost pacientov, da se začnejo zdraviti?

Praviloma so kar pripravljeni za zdravljenje, pogosto pa se zatakne s financami. Zdravila za zdravljenje motenj erekcije so namreč samoplačniška. Veliko moških mi pove, da bi jih sicer radi jemali, vendar si jih preprosto ne morejo privoščiti.

Se s težavami, o katerih govorimo, srečujejo le starejši?

Ne, težav nimajo le starejši, ampak tudi mladi. Pogosta težava mladih fantov je prirojena napaka venskega odtoka krvi iz penisa. Ker kri dokaj hitro odteče, erekcija ne drži dlje časa, zato v tem primeru priporočamo tako imenovani erekcijski obroček. Zelo pomembna je pri tej težavi tudi poza.

Kje je težava, kje so vzroki v glavi?

Erekcija je seveda povezana s psiho in možgansko skorjo, vendar so vzroki za erektilno disfunkcijo drugačni, kot so bili prepričani še pred nekaj desetletji. Dvajset odstotkov vzrokov je psihogenega izvora, kar osemdeset odstotkov pa jih je organskih, kar je obratno, kot so menili pred tridesetimi leti.

Kako je z zdravili, ki so na voljo?

Oprostite, najprej bi želel še nekaj dodati k prejšnjemu odgovoru. Na erektilno disfunkcijo vpliva vse, kar negativno vpliva na kardiovaskularni sistem – torej telesna neaktivnost, kajenje, alkohol ... Glede zdravil pa moram poudariti, da so pri nas na voljo oziroma izbiro vsa zdravila, ki so prisotna na svetovnem trgu.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112