Endoskopski pregled zgornjih prebavil

okt 10

Gastroskopija ali ezofagogastroduodenoskopija je endoskopski pregled zgornjih prebavil. Pri pregledu gastroenterolog skozi ustno votlino vstavi gastroskop, gibljivo cevko s kamero in svetilko ter nato pregleda požiralnik, želodec in dvanajstnik.

Med pregledom v notranjost prebavnega trakta zdravnik vpiha zrak, da se odprtina razpre in postane preglednejša. Zaradi tega je občutek med pregledom navadno nekoliko neprijeten, ni pa boleč.

Priprava na preiskavo

Da bo preiskava potekala varno in da bo pregled natančen, mora biti želodec prazen. Zato pred preiskavo ne smete jesti vsaj šest ur. Popijete lahko le kakšen požirek vode. Pred preiskavo povejte zdravniku, kakšna zdravila jemljete, in ga seznanite s svojimi boleznimi in morebitnimi alergijami na zdravila. Če imate zobno protezo, jo izvlecite in spravite. S podpisom potrdite, da se s preiskavo strinjate.

tema meseca 1 dr06

Potek preiskave


Med pregledom ležite na levem boku. Medicinska sestra vam bo v začetni del žrela razpršila lokalni anestetik in vam v usta vstavila poseben ustnik. Med preiskavo upoštevajte navodila zdravnika, dihajte normalno skozi nos ali usta in ne požirajte sline. Endoskop zdravnik pod kontrolo uvede v požiralnik. Skozi kanal v inštrumentu vpihuje zrak in vodo za spiranje sluznice. Lahko tudi posrka tekočino iz želodca. Napihovanje želodca, prodiranje in obračanje inštrumenta lahko povzroči neprijetne občutke in blago bolečino. Skozi kanal v endoskopu lahko po potrebi uvede kleščice in odščipne del sluznice za histološko preiskavo ali za test prisotnost bakterije Helicobacter pylori. S pomočjo endoskopa lahko opravi tudi večje posege. Z balonom, ki ga uvede skozi delovni kanal lahko širi zožitve prebavne cevi. Z vbrizgavanjem zdravil ali toplotno sondo lahko ustavlja krvavitve. Z majhno kovinsko zanko in s pomočjo električnega toka lahko odreže polipe, ki jih nato izvleče in pošlje na histološki pregled.

Po končani preiskavi

Po preiskavi boste imeli še približno trideset minut omrtvičeno ustno votlino in žrelo. Priporočamo, da začnete uživati hrano in pijačo šele, ko bo občutek omrtvičenja minil. Morebitna napetost v trebuhu zaradi vpihanega zraka bo minila čez nekaj časa sama po sebi. Zdravnik vam bo napisal izvid preiskave, ga razložil in predlagal zdravljenje. Rezultat histološke preiskave vzorcev sluznice in testa prisotnosti baketrije Helicobacer pylori vam bo poslal po pošti čez sedem do deset dni.

Kdaj je potrebna gastroskopija

S pomočjo gastroskopije lahko zdravnik odkrije različne bolezni, najpogosteje pa je preiskava potrebna zaradi bolečin pri požiranju, zgage, vračanja želodčne vsebine v požiralnik, pri bolečinah v trebuhu, napihovanju in kadar posumimo na razjedo želodca ali dvanajstnik. Z gastroskopijo lahko ugotovimo in zdravimo krvavitve iz razjed, lahko tudi odkrijemo rak in polipe na sluznici zgornjih prebavil.

Zapleti preiskave

Zapleti med gastroskopijo, ki jo izvaja izkušen endoskopist, so zelo redki. Pojavi se lahko krvavitev na mestu odvzema biopsij ali iz rezne ploskve po polipektomiji polipa. Aspiracija želodčne vsebine in aspiracijska pljučnica sta redka zapleta. Huda, vendar zelo redka komplikacija je predrtje prebavne cevi. Zdravljenje tega zapleta je kirurško.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112