Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Doktor odgovarja - suha, srbeča koža

jan 25

Spoštovani!

Imam zelo suho, pogosto srbečo kožo. Včasih se tudi lušči. Ugotovil sem, da mi določene stvari za nego kože ne ustrezajo, predvsem pa nič ne pomagajo pri srbeči koži. Imam tudi diabetes tipa 2.

Slišal sem za ureo, pa ne vem, ali je zame res primerna. Zanima me, v kakšni koncentraciji mora biti, ali bi jo moral uporabljati stalno, kot nego kože, ali občasno, kot zdravljenje. Imam 51 let.

Hvala za odgovor in nasvet! Zdenko

 

ODGOVOR:

Koža bolnikov s sladkorno boleznijo je pogosto suha. Tudi za zdravje vaše kože je najpomembneje, da je sladkorna bolezen dobro urejena. Za nego suhe kože ponavadi svetujemo uporabo nežnih sredstev za čiščenje brez mila.

Priporočljivejše je tuširanje kot kopanje, ne uporabljajte prevroče vode in ne tuširajte se več kot pet minut. Z brisačo se ne drgnite, raje jo nežno polagajte na kožo in se posušite na ta način.

Za nego kože uporabljajte losjone in kreme, ki vsebujejo vlažilne sestavine, primerna je tudi urea, za kožo telesa je lahko v 5-odstotni koncentraciji.

Diabetiki morajo posebno pozorno negovati kožo svojih stopal, krema za stopala lahko vsebuje tudi 10 odstotkov uree.


Vprašanja nam lahko pošljete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prebrano 75 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112