Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Potovalna driska

jun 21

Vsako leto se odpravim na daljša potovanja, če je le mogoče, na druge celine, izven Evrope. Potovanja so hrana za mojo dušo, vendar se na poti vedno spopadam s prebavnimi težavami.

Imam občutek, da hrana kar obleži v želodcu. V trebuhu me napenja in tišči, mučijo me vetrovi. Običajno se mi prebava tako poruši, da mi driska prav pokvari počitnice. Prosim vas za nasvet, kako vsaj ublažiti to neprijetno stanje, ker se potovanjem res ne želim odpovedati.

Lea, 42 let, Maribor


Spoštovana, gospa Lea, naj povem, da kar 20–50 odstotkov vseh popotnikov doleti potovalna driska. Največji dejavnik tveganja predstavlja kraj potovanja, zlasti kadar govorimo o deželah v razvoju. Glavni razlog za pojav driske je ponavadi uživanje s fekalijami okužene hrane ali vode oziroma nezmožnost vzdrževanja higienskega minimuma.

Zanimivo je, da popotnikom lahko škodi hrana, ki domačinom ne povzroča težav. Gre za razvoj določene stopnje imunosti pri domačinih, saj so večkrat izpostavljeni istemu patogenu. Pri popotnikih pa so vetrovi, krči in spahovanje pogost spremljajoč problem. Težave si lahko olajšate z uporabo zdravil proti želodčni kislini (antacidi) in s preventivno uporabo pre- in probiotikov. Če vseeno nastopi driska, vas pri tem najbolj ogroža dehidracija. Poskrbite za takojšnje nadomeščanje tekočin in elektrolitov.

Pijte vodo, ki ji lahko dodate rehidracijske praške. Nadomestiti morate vsaj en deciliter tekočine na kilogram telesne teže v 24 urah. Drisko poslabšajo uživanje svežega sadja in zelenjave, mleka ali mlečnih izdelkov, sladka in mastna hrana ter prava kava. Obroki naj bodo manjši. Izbirajte prepečenec, juho (prežganka, kostna), banane, kuhan riž in krompir ter čaje s čreslovinami ali tanini. Koristi lahko tudi medicinsko oglje. V primeru hujšega poteka bolezni, kot so prisotnost krvi ali večje količine sluzi v blatu, hude bolečine v trebuhu, visoka telesna temperatura, nezmožnost nadomeščanja tekočin zaradi bruhanja ali podaljšan potek (več kot en teden), poiščite zdravniško pomoč. Ponavadi sta takrat potrebna kratkotrajno zdravljenje z antibiotiki ter intravenozno nadomeščanje tekočin.

Pre- in probiotiki, ki poskrbijo za razrast koristnih bakterij v črevesju, so priporočljivi tudi za hitrejšo normalizacijo že porušene črevesne flore. Da bi varno uživali v lepotah in okusih tuje dežele, vam svetujem, da si pred vsakim obrokom temeljito umijete roke ter izbirate le termično dobro obdelano hrano. Izognite se kupovanju hrane pri uličnih prodajalcih, saj je higiena tam ponavadi slabša. Izbirajte sadje oziroma zelenjavo, ki jo lahko olupite. Pijte samo ustekleničeno vodo. Ne pozabite prevreti vode za pomivanje posode ali umivanje zob, saj že petminutno vretje vode učinkovito uniči viruse, parazite in večino bakterij.

Z malo pazljivosti in brez večjega odrekanja lahko pokusite marsikaj novega.

Srečno!

Prebrano 641 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112