Na pot tudi s probiotičnimi kapljicami

jun 13

Pozdravljeni!

Redno prebiram vašo rubriko, saj sem v njej že večkrat po naključju izvedel marsikaj koristnega. Tokrat pa sam potrebujem nasvet. Kot precej »potepuška« družina z dvema otrokoma se pogosto podamo na počitnice in ko sta bila otroka še manjša, smo imeli na potovanjih pogosto težave predvsem z njuno prebavo.

Čeprav smo letovali relativno blizu, v glede higiene načeloma ne zelo problematičnih deželah (Grčija, Portugalska, Ciper), nam je počitnice vedno pokvarila vsaj kakšna driska. Doma in na jadranski obali teh težav ni bilo nikoli, na daljših potovanjih pa tako rekoč vedno. Letos sta otroka stara sedem in devet let in načrtujemo počitnice na Tajskem. Žena je sicer že sestavila manjšo potovalno lekarno z običajnimi stvarmi, ampak ker želim, da bodo počitnice na bolj oddaljenem koščku planeta zares mirne, vas prosim za nasvet, kaj vse je priporočljivo vzeti s seboj in kako ravnati, da z zdravjem ne bo težav.

Matevž, Radenci

Pozdravljeni Matevž!

Naj najprej povem, da mi je potepuški duh družin zelo všeč. Če pa so poleg tega starši še dovolj odgovorni, da poskrbijo za preventivo (kolikor se to pač da), sem še bolj vesela.

Glede na to, da se na pot ne odpravljate prvič, predvidevam, da imate osnovno lekarno založeno. Pa naj za vse druge bralce in popotnike le na hitro ponovim, kaj naj bi vsebovala:

sredstvo za zniževanje vročine (denimo paracetamol),

nekaj proti bolečinam (tudi to je to lahko kar paracetamol),

zaščitno kremo proti pikom žuželk in nekaj za po pikih (denimo Fenistil gel ali Kamagel),

obliže različnih velikosti,

majhno pakiranje fiziološke raztopine za čiščenje ran,

nekaj proti driski (denimo Linex) …

Poleg tega pa seveda vsa zdravila, ki jih redno jemljete, in kakšno razkužilo.

Dodatno pa lahko v lekarno dodate še praške za pripravo rehidracijske tekočine (če se pojavi driska, ki lahko pripelje do dehidracije) ter kakšne probiotične kapljice (za otroke in odrasle), ki jih dobite v lekarni. Z njimi je pravzaprav dobro začeti že pred potovanjem. V črevesju ustvarijo ugodno bakterijsko floro, ki lahko vsaj olajša (preprečiti jih žal ne more) morebitne prebavne težave. Tem pa se boste najlažje izognili z uživanjem le dobro prepečene in prekuhane hrane, izogibanjem pitju vode, ki ni v originalno zaprtih plastenkah, ter ledenim kockam. In pa seveda s temeljito in dosledno higieno rok. Glede na cilj potovanja sem malo pobrskala še za podatki o malariji – v večjih mestih in turističnih krajih na Tajskem te nevarnosti po podatkih praktično ni. Priporočljivo pa je cepljenje proti hepatitisu A.

Pa srečno pot!

Vprašanja nam lahko pošljete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Prebrano 1139 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112