Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Prevečkrat na straniščni školjki

maj 22

Pozdravljeni!

Imam težave z črevesjem. Po številnih obrokih, zlasti po obilnejših kosilih, moram takoj na stranišče.

Včasih, ko se mi prebavni sistem zaradi kakšne specifične hrane poruši (opazil sem, da mi težave povzročajo sirne omake, mastna hrana …), odvajam tudi do petkrat na dan, vmes pa čutim napihnjenost, krče, občutek neizpraznjenosti, četudi odvajam le še »vodo« … Strah me je, da bi mi zdravnik odkril kakšno resno kronično bolezen, morda raka, zato se k zdravniku ne odpravim. Strah me je tudi kolonoskopije, bolečine ob njej … Kaj menite, kako si lahko pomagam sam in kdaj bo vendarle treba k zdravniku? Star sem 39 let.

Peter

Spoštovani g. Peter, obstaja več možnih razlogov za vaše težave. Glede na starost in odsotnost drugih alarmantnih simptomov, kot so hujšanje, kri na blatu in stalne bolečine v trebuhu, je verjetneje, da se spopadate s težavo, ki je neprijetna in ne življenje ogrožajoča.

Verjetno gre za sindromom razdražljivega črevesja, ki je najpogostejša bolezen prebavil ljudi v srednjih letih. Značilni simptomi so bolečine v trebuhu, povezane z odvajanjem, napenjanje in vetrovi, napihnjenost, težave z zaprtjem ali drisko (lahko izmenjujoče). Sindrom razdražljivega črevesja je funkcionalna motnja in ne organska bolezen. To pomeni, da z nobeno od preiskav ne odkrijemo nič patološkega. Ponavadi je v povezavi s prekomerno izpostavljenostjo stresu. Izključiti je sicer treba težave z želodčno kislino, morebitno črevesno okužbo, spremenjeno kolonizacijo črevesja (jemanje antibiotikov), pomanjkanje prebavnih encimov ali preobčutljivost črevesja na določeno hrano (laktozna intoleranca, celiakija …). Glede na anamnezo, trajanje težav in družinsko obremenjenost z rakom prebavil se ponavadi odločimo za kolonoskopijo. Vsekakor vam svetujem pregled pri izbranem zdravniku.

Naj vas še malo pomirim. Kolonoskopija je endoskopska preiskava, s katero hitro in natančno pregledamo sluznico črevesja in po potrebi v celoti odstranimo manjše spremembe na sluznici. Z odvzemom tkiva, ki ga pozneje pregledamo pod mikroskopom, potrdimo oziroma izključimo resnejše bolezni. Preiskava je lahko nekoliko neprijetna, ni pa vedno boleča. Pri posameznikih, kjer pričakujemo težave ob izvedbi (denimo zavito črevo, brazgotine, bolečine, strah), je možen predhoden dogovor za sedacijo oziroma anestezijo. Vaš strah je odveč, saj lahko poseg opravite popolnoma brez bolečin in ovržete vse skrbi.

Za simptomatsko lajšanje težav svetujemo uživanje manjših obrokov večkrat na dan. Hrano pojejte počasi in v miru. Začasno se izognite težki in mastni hrani, sladkarijam ter mlečnim izdelkom. Opustite kavo, kajenje in gazirane pijače. Nekatera zelenjava (stročnice, brokoliji, zelje in cvetača) vsebuje težko prebavljive ogljikove hidrate in zato povzroča več vetrov in napihnjenost. Popijte vsaj dva litra tekočine (najbolje vode), večkrat po malem, skozi dan. Pomoč psihologa in redna telesna aktivnost sta prav tako zaželeni. Za kolonizacijo črevesja s koristnimi bakterijami svetujemo uživanje pro- in prebiotikov.

Upam, da vam bo odgovor v pomoč k hitrejši razrešitvi vaših težav.

Prebrano 1320 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112