Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Sladkorna bolezen in mravljinčenje nog

jun 10

Pozdravljeni,

pred dvema letoma sem dobil diagnozo diabetes. Star se 45 let, vse življenje sem aktiven športnik z relativno zdravimi navadami, kaditi pa sem prenehal pred petimi leti. Zdaj redno jemljem zdravila in hodim na redne kontrole k diabetologu.

Zadnjo sem imel pred pol leta in takrat je bilo vse v redu – bolezen je dobro urejena. Še vedno sem zelo aktiven, vsaj štirikrat tedensko tečem ali kolesarim, pri prehrani sem opustil ves sladkor, le občasno popijem kozarec cvička ali rdečega vina. Počutim se dobro in posebnih težav doslej nisem imel.
Zadnje tri mesece pa občasno začutim mravljinčenje v obeh nogah, včasih se pojavi tudi občutek vročine oziroma blago pekoč občutek, predvsem v podplatih. Ko sem si pregledoval stopala, sem opazil morda malo bolj vijolično obarvano kožo podplatov. Občasno čutim tudi bolj trdo mišico v mečih in občutek imam, kot da jo bo razneslo. Med hojo, tekom ali drugimi aktivnostmi teh težav nimam.
Povedati moram še, da imam že od najstniških let težave s hrbtenico. Rekli so mi, da naj bi imel sesedeno vretence. Sočasno z opisanimi občutki v nogah so se mi pojavile tudi bolečine v križu, predvsem med vstajanjem. Včasih me boli med tekom, ko pa naredim predklon, čutim, kot bi mi nekaj počilo (tudi v vratu). Premišljeval sem, da so morda težave z nogami in križem povezane in bojim se, da gre za zaplet sladkorne bolezni.

Hvala za nasvet.
Matija, 45 let

ODGOVOR:

Spoštovani gospod Marjan,

kot ste že sami pravilno domnevali, so težave z nogami in križem res lahko povezane. Ob kroničnih, dolgotrajnih težavah s križem lahko pride do poslabšanja, do večjih bolečin, ob pritisku na živčne korenine pa tudi do nevroloških motenj (npr. mravljinčenja) v nogah. Lahko bi šlo tudi za zaplet sladkorne bolezni.

Pravite sicer, da je bolezen dobro urejena, v tem primeru pa so zapleti manj verjetni. Cilj zdravljenja te bolezni je predvsem preprečevanje zapletov. Sladkorna bolezen sama in v kombinaciji z drugimi stanji namreč poveča in pospeši nastanek sprememb na žilah, aterosklerozo. Ateroskleroza prizadene vse žile v telesu, zato je pri sladkornih bolnikih povečano tveganje za vse srčno-žilne bolezni (ne le za srčne bolezni oziroma srčni infarkt), povečano pa je tudi tveganje za bolezni, ki so povezane z majhnimi žilami, na primer ledvične bolezni ali bolezni oči oziroma vida, na periferiji pa predvsem v nogah opazimo motnje prekrvitve kože in motnje v prevajanju živcev na nogah. Slabše delovanje podhranjenih živcev povzroča manj občutljivo kožo (in s tem večjo verjetnost poškodb kože in tkiv), občutke mravljinčenja, pekoče občutke in bolečine, slabša prekrvitev kože pa slabše celjenje ran in spremembo barve kože. V tem primeru govorimo o tako imenovanem diabetičnem stopalu.

Toliko o ozadju morebitnega vzroka. Žal ne morem določiti enega samega, po vsej verjetnosti pa gre za kombinacijo obeh stanj, tako težav s hrbtenico kot tudi sladkorne bolezni. Svetujem vam, da se čim prej opravite pregled nog v sklopu diabetološke obravnave. Zelo pomembno je, da še naprej vztrajate pri zdravem načinu življenja, da redno jemljete zdravila in da si redno pregledujete stopala (iščite morebitne ranice). Vsekakor bi bil smiseln tudi pregled pri ortopedu. Kot sem omenila, se vzrok za vaše težave verjetno skriva na dveh mestih.

Vse dobro!

Prebrano 11240 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112