Kozice v buzari »na belo«

sep 12

 

dr kuha 1 dr05

 

Za 3 osebe potrebujemo:

  • 25 dag (zamrznjenih) repkov kozic (gamberov oz. garnel), najraje brez lupine;
  • 1 dcL olivnega olja;
  • 1 dcL dobrega polsuhega belega vina (ki naj ima tudi nekaj kisline, npr. malvazija ali chardonnay, odličen je tudi rumeni muškat)
  • 6-8 strokov česna;
  • Žličko suhega peteršilja (lahko tudi svežega)
  • Žlico krušnih drobtin;
  • Sol in poper.

Za pripravo se najbolj obnesejo globoke ponve (oblike wok-a, lahko s ploskim dnom). Česen zelo na drobno nasekljamo (nikar ga stiskajte v raznih stiskalnikih, kot je to prepogosto v navadi, saj se iztisne olje in popolnoma spremeni okus jedi), ga na hitro prepražimo v olivnem olju (minuto do dve, naj ne porjavi, ker bo grenak!), dodamo kozice (glede na majhno količino so lahko tudi zamrznjene) in jih na hitro prepražimo (dve do tri minute; če boste pretiravali, bodo trde). Če uporabimo zamrznjene, moramo plin ali elektriko dati »na polno«, da zakrknejo, preden spustijo tekočino.

Solimo, popramo, dodamo peteršilj in zalijemo z vinom. Pustimo, da zavre, dodamo krušne drobtine (ki naj jih bo toliko, da omaka postane mazavo gosta), še enkrat pomešamo in … jed je pripravljena. Postrežemo s svežim (hrustljavim) belim kruhom, najbolje seveda z domačim. Zraven prija požirek istega vina, kot smo ga uporabili za kuho.

Namesto kozic lahko uporabimo tudi druge rake (npr. škampe) ali celo školjke, priprava ostane enaka.

 

Dober tek!

Priboljški

Večina priboljškov zaradi svoje sestave po prehranskih načelih spada med »dietne prekrške«. Vendar, prosto po besedah manj znanega angleškega pesnika Williama Cowperja: »Prekrški so začimba življenja.« Vsakdo si sem ter tja sme privoščiti kakšen prehranski prekršek. Umetnost je v tem, da je prekrškov številčno gledano malo, ter da so količinsko majhni. Če bi bili pogosti, namreč ne bi mogli govoriti o prekrških, temveč o slabi navadi; če bi bili (pre) veliki, pa bi bili škodljivi. Prehranski prekrški so večinoma močnih in značilnih okusov, zato seveda niso prav vsakomur enako všeč. Tokratni recept je skrajno enostaven za pripravo in izjemno okusen, vendar ne bo po godu tistim, ki ne marajo morske hrane.

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112