• 1

Prim. Risto Angelski, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine je medicinsko fakulteto končal v Ljubljani. Dve leti je delal kot splošni zdravnik. Specializacijo iz interne medicine je opravljal tri leta na klinikah UKC Ljubljana in nato eno leto na klinikah VMA v Beogradu, kjer je tudi opravil specialistični izpit. Dvoletni podiplomski študij iz kardiologije je opravil na Medicinski fakulteti v Zagrebu in nato še trimesečno izpopolnjevanje iz ehokardiografije na Texas Heart Institute v Houstonu.

Objavljeno v Pogovor
Sobota, 09.07.2016

Možganska kap

Kmeta med delom na polju obide nenadna slabost, omahne na tla in ugotovi, da je brez moči v levih okončinah. Učiteljica pri predavanju prične govoriti nesmisle, njena desna roka pa postane neobčutljiva. Dvigovalec uteži začuti nenadno bolečino v zatilju, postane vrtoglav, pri hoji pa ga začne zanašati, kot bi bil pijan. Starejšemu gospodu med gledanjem televizije izgine desna polovica vidnega polja …

Objavljeno v Tema meseca

Pozdravljeni, ustvarjalci revije Doktor, rada preberem vašo revijo in včasih vzamem v roke tudi starejši izvod, saj so tematike, ki jih obravnavate, vedno aktualne. Samo pacienti se menjamo. Zadnja leta imam težavo, ki se redno ponavlja v toplejših mesecih – očitno zmotno mislimo, da gre za prehlajen mehur – in sicer ko začnem kolesariti.

Objavljeno v Doktor odgovarja

Vsak med nami bo imel težave s sklepi, če bomo le živeli dovolj dolgo. Spomnite se, kako ste se kot otrok lahko spustili v dir, preskakovali ovire, dvigovali ali metali stvari in vas naslednji dan ni nič bolelo. Z leti bo, na žalost, ta pojav vse redkejši. Mišice in vezi postanejo namreč bolj toge. Prehitra in preintenzivna vadba bo pustila posledice v smislu bolečin ali celo poškodb. To ne pomeni, da morate vadbo opustiti. Ravno nasprotno! Študije so pokazale, da redna vadba pomaga zmanjšati kronično vnetje v sklepih in poveča vašo toleranco do bolečine.

Objavljeno v Gibanje je pol zdravja

Kaj je avtizem? Avtizem je razvojna motnja z največjim primanjkljajem na področju socialne komunikacije in interakcije ter z izrazito stereotipnostjo/ nefleksibilnostjo na področju dejavnosti in interesov.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Mladostništvo ali adolescenca je obdobje, ki se začne s puberteto in konča z vstopom v odraslost. O začetku in koncu mladostništva so mnenja strokovnjakov različna. Začne se približno z enajstim letom starosti, pri dečkih običajno nekoliko pozneje, konča pa med 20. in 24. letom.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Sobota, 09.07.2016

Sončna očala

Na vrata nam trka poletje, mogoče bomo le dočakali kakšen dan brez dežja. Sončni žarki pa ne pripomorejo le k boljšemu razpoloženju, s seboj prinašajo tudi mnoge nevarnosti. K zaščiti pred njimi je skozi evolucijo nekaj prispevala narava sama.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Zaščita pred škodljivim delovanjem sončnega UV-sevanja temelji na treh ukrepih. Najprej poskrbimo za izogibanje izpostavljanju soncu v času njegove največje moči, to je med 10. in 16. uro. Nato sledi zaščita kože in oči z ustreznimi oblačili, pokrivali in sončnimi očali. Šele tretji ukrep varnega obnašanja na soncu je uporaba pripravkov z zaščitnim faktorjem.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Poletje je tu in čas je za počitnice, a tudi med dopustom je treba misliti na zdravje. Pri načrtovanju potovanja morajo biti še posebej pozorni kronični bolniki in tisti, ki se na pot odpravljajo z otroki.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Šport ji je bil položen v zibelko in je še danes del njenega vsakdana. Na gimnazijo se je vpisala samo zato, ker si je želela študirati na Fakulteti za šport, kaj drugega je niti ni zanimalo. Med študijem pa si je zaželela razširiti obzorja in pridobiti dodatna znanja, ki bi bila še vedno povezana s športom, a bi ji hkrati omogočala pomagati ljudem. Tako je vpisala vzporedni študij na Zdravstveni fakulteti, smer fizioterapija.

Objavljeno v Pogovor
stran 1 od 2

Doktor št. 27

Ključna beseda