• 1

Po srednji šoli ni bil prav odločen, kaj naj bi študiral. Vedel je le, česa ne bi: družboslovne smeri oziroma ekonomije. V igri so tako bili arhitektura, elektrotehnika in medicina.

Objavljeno v Pogovor

Giacomo Puccini, eden najboljših skladateljev svojega časa, se je rodil v glasbeni družini leta 1858. Mednarodno prepoznavnost in slavo so mu prinesla njegova dela, kot so Manon Lescaut, La Boheme, Tosca in Madam Butterfly, ki so bila uprizorjena v številnih opernih hišah po vsem svetu. Leta 1922 je začel ustvarjati opero Turandot, vendar je zaradi bolezni ni dokončal.

Objavljeno v Tema meseca
Četrtek, 18.02.2016

Rak želodca

Rak na želodcu je maligni tumor, ki običajno vznikne v želodčni sluznici, lahko pa tudi iz žleznih ali limfatičnih celic v steni želodca. Preraste lahko steno želodca in se širi v sosednje organe ali pa zaseva po vsem telesu.

Objavljeno v Tema meseca

Kot večina rakavih bolezni je tudi rak debelega črevesa in danke ozdravljiva bolezen, če je odkrita v zgodnji fazi. Še vedno jo pri številnih ugotovimo prepozno, ko je bolezensko dogajanje večinoma že izraženo z bližnjimi oziroma oddaljenimi zasevki, kar pomembno zmanjša uspešnost zdravljenja in preživetje.

Objavljeno v Tema meseca
Četrtek, 18.02.2016

Kolonoskopija brez bolečin

Ker je kolonoskopija pogosto neprijetna in včasih boleča, lahko preiskavo opravimo na prijaznejši način. Pregled lahko opravimo v analgosedaciji ali globoki sedaciji oziroma anesteziji.

Objavljeno v Tema meseca

Ljudje pogosto obiščejo zobozdravnika zaradi bolečine, izpadle zalivke, mostička ali zlomljenih protez. Pogosto prestavljajo obisk do zadnjega, saj se bojijo brezzobosti in neprijetnih posegov, ki jih čakajo. Sodobno zobozdravstvo ponuja številne začasne rešitve, ki ohranjajo ozobljenost pacientov tudi med zdravljenjem preostalih zob in podpornih struktur.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Četrtek, 18.02.2016

Trendi v estetski kirurgiji

Začasni trend in večna klasika. Trend je nasprotje klasiki, torej nekaj, kar je moderno zgolj omejeni čas, zato ga le redki preživijo in postanejo večna klasika. Toda medtem ko lahko dolgo in košato brado ukrotimo s škarjami, ko pride iz mode, ter široke hlače preprosto pospravimo na dno omare, ko postanejo le še smešen ostanek mode preteklih let, trendi estetske kirurgije ostanejo z nami za vedno.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Pozdravljeni. Na vas se obračam zaradi težave z uhajanjem vode. Stara sem 58 let in razen zdravil za krvni tlak in maščobe ne jemljem drugih zdravil.

Objavljeno v Doktor odgovarja

Menopavza je trajno prenehanje menstruacije in je v večini primerov rezultat postopnega naravnega prenehanja delovanja jajčnikov v obdobju, ki se imenuje klimakterij. Obdobje plodnosti se konča in nastopi novo po menopavzi, v katerem ženske ob podaljševanju življenjske dobe preživijo kar tretjino svojega življenja.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Otroci pogosteje zbolevajo, ker njihov imunski sistem še ni tako dobro razvit kot pri odraslih osebah. Poleg tega so veliko časa v okoljih, kjer je prenos okužb med otroci velik: vrtec, otroška igrišča ... Otroške nalezljive bolezni so ob poteku brez zapletov nenevarne in se otrok z njimi prekuži. Torej pozneje za isto boleznijo ne zboli več; izjema je le škrlatinka, za katero lahko otrok zboli tudi večkrat.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda