• 1

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. sc., dr. med., specialist plastične, rekonstukcijske in estetske kirurgije, je vedno imel najraje naravoslovne vede, sprejemna izpita za vpis na fakulteto pa je opravil tako na veterini kot medicini. Nazadnje se je odločil za medicino, ki je bila zanj večji izziv.

Objavljeno v Pogovor

Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost iz leta v leto narašča. Glede na zadnje izsledke populacijskih raziskav je srčno popuščanje prisotno pri 2 do 5 odstotkih populacije, pri starejših od 65 let pa delež presega 10 odstotkov.

Objavljeno v Tema meseca
Četrtek, 10.09.2015

Rak trebušne slinavke

V Sloveniji zboli za rakom trebušne slinavke približno 350 prebivalcev na leto. Podobno kot v zahodnem svetu pogostnost bolezni pri nas narašča. Bolezen pogosto odkrijemo šele v napredovani fazi ko je zdravljenje manj uspešno.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Pityriasis versicolor (tinea versicolor) je pogosto in nenevarno kožno obolenje, ki ga laično nepravilno poimenujemo kožna plesen. Gre za zelo površinsko glivično okužbo kože, ki je ne povzroča plesen, pač pa glivica iz skupine kvasovk Malassesia.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Četrtek, 10.09.2015

Čezmerno potenje

Potenje je naraven način uravnavanja temperature telesa. Ko termoregulacijski center v možganih zazna, da se telo pregreva, ga s povečanim znojenjem uspešno ohladi. Brez možnosti samoregulacije, bi že ob manjšem povišanju temperature okolja ali povečani telesni dejavnosti hitro doživeli toplotni udar, šok in smrt.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Sklepna bolečina je ena najpogostejših težav, s katerimi se pri delu srečujemo zdravniki družinske medicine. Bolezensko otekanje in bolečino v sklepu imenujemo artritis (poškodbene težave so izvzete), vzroki zanj pa so različni.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Akne se pojavljajo pri 90 odstotkih najstniške populacije in se v 12 odstotkih primerov nadaljujejo v odraslo dobo z občutnimi psihosocialnimi učinki. Pogosto posledica vnetnega procesa so brazgotine različnih oblik (atrofične, hipertrofične, valovite brazgotine, brazgotine ovalnih oblik, podobne tistim po vodenih kozah, ter vertikalno potekajoče brazgotine, ki segajo v usnjico ali celo podkožje).

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Četrtek, 10.09.2015

Kaj sploh je železo?

Je mineral, prisoten v vseh telesnih celicah. Največ ga imamo v krvi, natančneje v rdečih krvnih celicah, ter v mišicah, kjer sodeluje pri vezavi, shranjevanju in prenosu kisika. Železo je ključni element presnove in sestavni del številnih encimov in hormonov.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Četrtek, 10.09.2015

Plomba ali protetika

Pri zobozdravniku se pogosto soočimo z vprašanjem, ali se odločiti za kovinsko ali belo zalivko. Vodilo so nam videz, cena in nasvet zobozdravnika.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Pozdravljeni, ustvarjalci revije Doktor, rada preberem vašo revijo in včasih vzamem v roke tudi starejši izvod, saj so tematike, ki jih obravnavate, vedno aktualne. Samo pacienti se menjamo.

Objavljeno v Doktor odgovarja
stran 1 od 2

Ključna beseda