• 1

Prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., spec. kardiolog pravi, da so ga že v osnovni in srednji šoli so vedno bolj zanimale naravoslovne teme, vendar ni bil odločen, da bi postal zdravnik: “Do odločitve, da bi študiral medicino, je prišlo postopoma: ker sta bila oba moja starša zdravnika, sem imel možnost neposredno spoznavati vsakdanjik tega poklica. Sprva se mi je zdelo, da se za ta poklic ne bi mogel odločiti zaradi številnih obveznosti in predanosti, ki ga zahteva, kasneje pa sem prav v tem začutil izziv.“

Objavljeno v Pogovor

Kožni rak je skupno poimenovanje za več malignih kožnih tumorjev. Je najpogostejše maligno obolenje pri belcih. Je pogostejši kot rak dojke, prostate in debelega črevesa skupaj. Njegova pogostnost v zadnjih desetletjih strmo narašča in verjetno se bo enkrat v življenju z njim srečal vsaj vsak peti prebivalec Evrope in ZDA.

Objavljeno v Tema meseca

Melanom predstavlja manj kot dva odstotka vseh kožnih rakov, vendar povzroči veliko večino smrti zaradi kožnega raka. Več kot 80 odstotkov melanomov lahko pripišemo škodljivemu delovanju ultravijoličnega sevanja, ki izvira iz sonca.

Objavljeno v Tema meseca

Težave v spolnem življenju oziroma motnje z erekcijo vsakega moškega zelo hudo prizadenejo. Še nedolgo tega je bila to izrazita tabu tema, o kateri se ni govorilo, zato je take težave vsak reševal oziroma se z njimi soočal po svoje.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Sreda, 13.05.2015

Rak sečnega mehurja

Sečni mehur, rezervoar za seč, se nahaja v medenici, tik za sramnico. V grobem je organ sestavljen iz notranje plasti, ki ga sestavljajo urotelne celice, in večplastnega mišičnega dela, ki je odgovoren za praznjenje. Vmes je vezivno tkivo.  

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Alergijski rinitis je vnetje nosne sluznice z značilnimi nosnimi simptomi – izcedkom, kihanjem, slabšo prehodnostjo nosu in nosnim srbežem. Alergijsko vnetje v nosni sluznici nastane zaradi odziva imunskega sistema na vdihane alergene, to je snovi, ki same po sebi niso škodljive. Za alergijskim rinitisom zboli 15 do 30 odstotkov ljudi.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Refrakcijska anomalija je motnja, ki se pojavi, ko se vzporedni žarki svetlobe, ki vstopijo oko, ne zberejo na mrežnici. Refrakcija je odvisna od moči lomljenja žarkov v vidnem sistemu in od dolžine optične osi.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Sodobno zdravljenje osteoporoze

Danes imamo nekaj zelo dobrih in učinkovitih zdravil za zdravljenje osteoporoze. Temeljijo bodisi na zaviranju kostne resorpcije, t. i. antiresorptivna zdravila, bodisi  na pretežnem ali hkratnem spodbujanju kostne formacije, t.i. kostno anabolna zdravila.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Bolečina v spodnjem delu trebuha je pogosta težava, vzrok zanjo pa so lahko bolezni različnih organov. Vzrok je lahko okužba v predelu mehurja, pri moških bolezni prostate, pri ženskah najpogosteje bolezni v predelu maternice, jajcevodov in jajčnikov. Pomemben vzrok za bolečine v spodnjem predelu trebuha so bolezni spodnjega dela širokega črevesa in danke: vnetja, rak danke in širokega črevesa, zapleti pri hemoroidih ter pogosto tudi vnetje sluznice divertiklov.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Prirojene in pridobljene žilne spremembe kože in podkožja so pogost zdravstveni problem, a tudi estetska motnja in neredko psihosocialni problem.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda