• 1

O alergiji govorimo, kadar se imunski sistem pretirano odzove na sicer neškodljive snovi, ko torej z burnim vnetjem brani organizem pred snovmi, ki ga ne ogrožajo. Te snovi imenujemo alergeni.

Objavljeno v Tema meseca

Več je vredno, če lahko pomagaš ljudem, kot da le olepšuješ svet

Študiral je v Ljubljani in tu tudi pričel specializacijo. Sicer mu je bilo v medicini všeč kar nekaj specialnosti, v poletnih mesecih pa je volontiral na nekaj mestih, da se je bolje seznanil s strokami in ljudmi, a daleč najbolj všeč mu je bila oftalmologija.

Objavljeno v Pogovor
Sreda, 15.04.2015

Jušna govedina s porom

Zagotovo ni malo gospodinjstev, ki imajo v nedeljo na jedilniku govejo juho. Odlična je, se strinjam. Tudi govedina iz juhe je nadvse okusna, vendar pogosto ostane v hladilniku. Nadvse dobra je v solati, na primer s čebulo in trdo kuhanim jajcem, danes pa za spremembo z ostankom jušne govedine pripravimo topel obrok.

Objavljeno v Doktor kuha

Atopijski dermatitis je kronična srbeča vnetna kožna bolezen, ki se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, pri dojenčkih, majhnih otrocih, mladostnikih in tudi odraslih. Ima jo 15 do 20 odstotkov ljudi v razvitem svetu.

Objavljeno v Tema meseca

Astma je kronična vnetna bolezen dihalnih poti. Je ena najpogostejših kroničnih bolezni in njena prevalenca v zadnjih dvajsetih letih narašča. Po nekaterih ocenah naj bi simptome astme imelo 300 milijonov svetovnega prebivalstva.

Objavljeno v Tema meseca
Nedelja, 03.05.2015

Srčno popuščanje

Bolezen, katere pogostost iz leta v leto narašča

Pri srčnem popuščanju gre za klinični sindrom, ki je lahko posledica različnih bolezni. Glede na zadnje izsledke populacijskih raziskav je srčno popuščanje prisotno pri 2 do 5 odstotkih populacije, pri starejših od 65 let pa ta delež presega 10 odstotkov.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Merjenje mineralne kostne gostote

Odkrivanje osteoporoze se opira na merljivo in ponovljivo tehniko merjenja kostne gostote.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Ključna beseda