• 1
Ponedeljek, 09.03.2015

V pediatriji je lepo delati

Dr. Samo Vesel v zadnjem letniku gimnazije še ni imel jasno izražene želje po poklicu, zanimala so ga različna področja. Res pa je, da je imel vedno rad biologijo in da je bil rad med ljudmi. Sam študij je bil po njegovih besedah zanimiv, ob tem pa je poudaril, da je imel tedaj poleg pridobivanja strokovnega znanja priložnost zgraditi se tudi osebnostno. Nato je svoje odigral splet naključij.

Objavljeno v Pogovor

Osteoporoza, 1. del

Osteoporoza, bolezen zmanjšane kostne mase in spremenjene mikroarhitekture kostnega tkiva, se praviloma prične in razvije tiho in neopazno. Vodi v večjo lomljivost kosti in zvišano tveganje za zlome. Neredko jo prvič klinično opazimo, ko pride do nizkopražnega zloma. Bolezen pa je mnogo več kot zlom kosti, pomeni krhkost človeka ter posledično zmanjšano sposobnost skrbeti zase ter komplikacije, ki spremljajo imobilizacijo in zlome, od pljučnic do tromboz.

Dodatne informacije

  • Znaki in simptomi Kostna gostota, Nizkopražni zlom, Zmanjšanje telesne višine, Kalcij, Vitamin D, Spolni hormoni
Objavljeno v Zdravniki pišejo

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina ob povečanju tlaka v trebušni votlini, ki nastane ob kašljanju, kihanju, teku ali dviganju težjih bremen. Pojavlja se pri približno tretjini žensk, se s starostjo poslabšuje in tako pomembno vpliva na kakovost življenja.

Dodatne informacije

  • Znaki in simptomi Nehoteno uhajanje urina, Lasersko zdravljenje
Objavljeno v Zdravniki pišejo
Ponedeljek, 09.03.2015

Glavkom in očesni tlak

Glavkom je kronična in progresivna očesna bolezen, ki lahko vodi v slepoto, če ni ustrezno zdravljena in pravilno spremljana. Poznamo različne vrste glavkoma. Večina jih je povezana z visokim očesnim tlakom, kar pomeni, da očesni tlak presega normalne vrednosti, vendar pa ima pomemben delež pacientov očesni tlak znotraj normalnih meja, kar otežuje diagnozo. Kakorkoli, klinične raziskave so pokazale, da je napredovanje glavkoma, ne glede na njegov tip, povezano predvsem z očesnim tlakom. Namen zdravljenja glavkoma je torej znižati očesni tlak in upočasniti napredovanje bolezni ter tako ohraniti kvaliteto pacientovega življenja.

Dodatne informacije

  • Znaki in simptomi Manjkajoč predmet v vidnem polju, Okvara vidnega živca, Slepota, Podaljšan čas prilagoditve na svetlobo ali temo, Povišan očesni tlak, Slabši vid
Objavljeno v Zdravniki pišejo

Bolezen, ki nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik. Kisla želodčna vsebina draži sluznico požiralnika in lahko povzroči vnetje, redko pa nastanejo celo razjede na sluznici požiralnika.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Ponedeljek, 09.03.2015

Rak ustne votline

V Sloveniji vsako leto odkrijemo več kot štiristo bolnikov z rakom glave in vratu. Pri četrtini teh bolnikov rak vznikne na sluznici ustne votline. Škodljivo kajenje in pitje alkohola.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Ponedeljek, 09.03.2015

Zaprtje - Skrb za redno prebavo

Zaprtje (obstipacija) pomeni odvajanje majhnih količin blata, ki ga navadno spremljajo napenjanje in krči, včasih pa tudi zasušitev blata (zapeka). Zaprtje je dokaj pogosta motnja pri odvajanju blata zlasti pri starejših ljudeh, le redko pa povzroči resnejše težave in zaplete.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Usta so sestavni del človeškega telesa in kot taka tudi mesto, kjer se kažejo različna kronična obolenja. Ob stomatološkem pregledu v ustih opazujemo spremembe, ki so lahko simptomi sladkorne bolezni, avtoimunega obolenja, zmanjšane imunske odpornosti, metabolnih motenj in tudi rakastih obolenj (primarno ali sekundarno).

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Seneni nahod ni nevarna bolezen, vendar pogosto močno poslabša kakovost življenja. Skupaj z alergijsko astmo in atopijskim dermatitisom ga uvrščamo med atopijske bolezni. Te tri bolezni so povezane s tvorbo protiteles na sicer neškodljive snovi iz okolice, ki jih bodisi vdihnemo bodisi zaužijemo.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

AKUPUNKTURA je ena od metod zdravljenja kitajske tradicionalne medicine. Ker je učinkovita, se je kot pomembna komplementarna metoda uveljavila tudi na zahodu. Sodi med metode lajšanja bolečin brez analgetikov. Zdravila za lajšanje bolečin pri določenih ljudeh izzovejo neprijetne stranske učinke, da raje trpijo bolečine, kot da bi prenašali bolečine v želodcu, omotico ali slabost, ki jih povzročajo analgetiki.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda