• 1

Izredni prof. dr. Janez Žgajnar, dr. med., spec. kirurg, strokovni direktor Onkološkega inštituta, se je za študij medicine odločil v zadnjem letniku gimnazije. Pravzaprav je bilo to za mnoge nepri- čakovano: »Vselej sem vedel, da se bom odločil za naravosloven študij. V igri je bilo več možnosti, a sem se na koncu vendarle odločil za medicino. To je bila povsem moja odločitev in mi ni bila v domačem okolju položena v zibko kot pri mnogih drugih.«

Objavljeno v Pogovor

V telesu imamo dve vrsti žil, po katerih se pretaka kri – arterije in vene, enako pa velja tudi za noge. Arterije ali odvodnice od srca vodijo s kisikom in hranilnimi snovmi obogateno kri v vsa tkiva. Kri odda kisik in hranilne snovi v tankih lasnicah ali kapilarah, iz celic pa sprejme ogljikov dioksid in odpadne snovi. Nato se po venah ali dovodnicah kot venska kri vrača proti srcu.

Objavljeno v Tema meseca
Ponedeljek, 09.02.2015

UTRUJENE IN BOLEČE NOGE

Kronična venska bolezen prizadene velik del populacije v zahodnem svetu in pomeni veliko breme za bolnika in družbo. Nastane zaradi motenj v venskem obtoku nog. Venska kri v nogah zaradi neučinkovitosti venskih zaklopk zastaja, tlak v venskem sistemu nog je povečan, vene se razširijo in še več njihovih zaklopk postane neučinkovitih.

Objavljeno v Tema meseca

Periferna arterijska bolezen (PAB) je pogosta, zahrbtna in nevarna bolezen, ki največkrat prizadene arterije spodnjih udov. Povzroči jo napredovala ateroskleroza, ki prizadete arterije postopno oži in jih lahko nazadnje povsem zamaši.

Dodatne informacije

  • Znaki in simptomi Kompresijsko zdravljenje, Bolečina v mečih, ki se pri hoji stopnjuje, Bolečina v stegnih, ki se pri hoji stopnjuje
Objavljeno v Tema meseca

Preventivna diagnostika Klinike Doktor 24 - Meritev gleženjskega indeksa in fotopletizmografska preiskava ven nog

Objavljeno v Tema meseca
Ponedeljek, 09.02.2015

Išias

Človeška hrbtenica ima obliko dolgega stebra, ki ga sestavlja 33 ali 34 vretenc. V vratnem, prsnem in ledvenem delu so vretenca posamična, v križničnem in trtičnem delu pa so zraščena v funkcionalni enoti. Vretenca se večajo od vratu navzdol, med seboj so povezana z vezmi, telesa vretenc pa vežejo medvretenčne ploščice ali diskusi. Osnovna funkcionalna enota hrbtenice je dinamični segment, ki ga sestavljajo dve sosednji vretenci in disk med njima.

Dodatne informacije

  • Znaki in simptomi Bolečina v križu, Lumbalgija, Bolečina se širi v nogo, Lumboishialgija, Mravljinčenje v nogi, Odrevenelost po nogi, Spremembe pri odvajanju blata in vode, Hrbtenica, Išijas
Objavljeno v Zdravniki pišejo
Ponedeljek, 09.02.2015

Zelena mrena

Velikokrat bolniki zmotno mislijo, da slabo vidijo le zaradi starosti in zato že napredovali bolezni ne pripišejo ustreznega pomena.

Dodatne informacije

  • Znaki in simptomi Manjkajoč predmet v vidnem polju, Okvara vidnega živca, Slepota, Podaljšan čas prilagoditve na svetlobo ali temo, Povišan očesni tlak, Slabši vid
Objavljeno v Zdravniki pišejo
Ponedeljek, 09.02.2015

Evtanazija

Beseda izvira iz grških besed »eu« in »thanatos«, ki dobesedno pomenita »dobro smrt«. V različnih kulturnih okoljih jo nekoliko različno pojmujejo; v najširšem pomenu obsega vsako pomoč zdravnika umirajočemu.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Ponedeljek, 09.02.2015

Laktozna intoleranca

Imate pogosto drisko in vas napenja? So težave bolj izrazite ob prehrani, bogati z mlekom in mlečnimi izdelki? Ste pomislili, da je morda krivo pomanjkanje encima laktaze?

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Zunanji videz dojk je zelo pomemben za samopodobo ženske. Mlajše pogosto moti prirojena slaba razvitost dojk, ko je prostornina ene ali obeh dojk premajhna, redkeje tudi nesimetričnost ali nepravilna oblika (tubularne dojke).

Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda