• 1

 

Prof. dr. Marjan Zaletel se je za poklic zdravnika odločil v zadnjih letih gimnazije. »Oče je bil zdravnik, zato sem se zavedal, da je opravljanje tega poklica včasih težko in odgovorno, a da ima tudi svetlo stran. Bil sem pripravljen tudi na zahteven študij medicine, saj je pred menoj ta študij končala moja sestra. Moram reči, da mi je bil zato poklic zdravnika blizu in sem ga do neke mere poznal. Verjetno je bilo to odločilno za moj vpis na Medicinsko fakulteto.«

Objavljeno v Pogovor

Koleno je največji in zelo kompleksen sklep, v katerem so v stiku stegnenica, golenica in pogačica. Posebnost kolena je majhna stična površina med stegnenico in golenico.

Objavljeno v Tema meseca

Prebivalstvo naše države se tako kot drugod v razvitem zahodnem svetu stara in vse več je degenerativnih obolenj sklepov in hrbtenice. Zahteve in pričakovanja ljudi po bolj kakovostnem življenju tudi v starosti pa so vse večji. Tako je vstavitev umetnega sklepa, totalna artroplastika, v ortopediji trenutno med najbolj zanimivimi in hitro razvijajočimi se področji.

Objavljeno v Tema meseca
Petek, 12.09.2014

Prvič pri zobozdravniku

Prvi obisk oziroma prvi pregled pri zobozdravniku je priporočljiv ob začetku izraščanja mlečnih zob, kar pomeni nekje v starosti šestih mesecev do enega leta.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 12.09.2014

Nepogrešljive solze

Veliko ljudi se srečuje z občutkom suhosti očesa, nekateri pa s pretiranim solzenjem, a temu ne namenijo dovolj pozornosti. Solze so v očesu nepogrešljive, saj vlažijo površino očesa, prehranjujejo oko in ga varujejo pred tujki.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Ena izmed zelo pogostih in nadležnih obolenj je driska (diareja). Definirana je kot odvajanje mehkejšega ali tekočega blata več kot trikrat dnevno. Posebno zdravljenje večinoma ni potrebno, saj je bolezen samoomejujoča in navadno spontano izzveni v treh do sedmih dneh.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 12.09.2014

Pogosta težava žensk

S stresno urinsko inkontinenco se sooča približno tretjina žensk, s starostjo pa se stanje slabša, kar pomembno vpliva na kakovost življenja. Vzrok uhajanja urina je v slabosti podpornega tkiva sečnice in spremenjene lege sečnice. Slabost tkiva je lahko genetsko pogojena, lahko pa je tudi posledica porodov, dvigovanja bremen in čezmerne telesne teže.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Vedno več ljudi teče, kolesari, plava ali hodi v hribe, ob nič kaj poletnih temperaturah pa so se letos nekateri tudi prej spomnili, da prihaja smučarska sezona – vsekakor veliko najrazličnejših možnosti za rekreacijo na eni strani, a tudi za neprijetne poškodbe na drugi. Prva preventiva poškodb je v predhodni pripravi telesa, pravi dr. Mojca Amon, športna fiziologinja, ki deluje v sklopu svojega Centra športne terapije in prehrane Motionfit.si.

Objavljeno v Gibanje je pol zdravja

 

dr kuha 1 dr05

 

Za 3 osebe potrebujemo:

  • 25 dag (zamrznjenih) repkov kozic (gamberov oz. garnel), najraje brez lupine;
  • 1 dcL olivnega olja;
  • 1 dcL dobrega polsuhega belega vina (ki naj ima tudi nekaj kisline, npr. malvazija ali chardonnay, odličen je tudi rumeni muškat)
  • 6-8 strokov česna;
  • Žličko suhega peteršilja (lahko tudi svežega)
  • Žlico krušnih drobtin;
  • Sol in poper.

Za pripravo se najbolj obnesejo globoke ponve (oblike wok-a, lahko s ploskim dnom). Česen zelo na drobno nasekljamo (nikar ga stiskajte v raznih stiskalnikih, kot je to prepogosto v navadi, saj se iztisne olje in popolnoma spremeni okus jedi), ga na hitro prepražimo v olivnem olju (minuto do dve, naj ne porjavi, ker bo grenak!), dodamo kozice (glede na majhno količino so lahko tudi zamrznjene) in jih na hitro prepražimo (dve do tri minute; če boste pretiravali, bodo trde). Če uporabimo zamrznjene, moramo plin ali elektriko dati »na polno«, da zakrknejo, preden spustijo tekočino.

Solimo, popramo, dodamo peteršilj in zalijemo z vinom. Pustimo, da zavre, dodamo krušne drobtine (ki naj jih bo toliko, da omaka postane mazavo gosta), še enkrat pomešamo in … jed je pripravljena. Postrežemo s svežim (hrustljavim) belim kruhom, najbolje seveda z domačim. Zraven prija požirek istega vina, kot smo ga uporabili za kuho.

Namesto kozic lahko uporabimo tudi druge rake (npr. škampe) ali celo školjke, priprava ostane enaka.

 

Dober tek!

Priboljški

Večina priboljškov zaradi svoje sestave po prehranskih načelih spada med »dietne prekrške«. Vendar, prosto po besedah manj znanega angleškega pesnika Williama Cowperja: »Prekrški so začimba življenja.« Vsakdo si sem ter tja sme privoščiti kakšen prehranski prekršek. Umetnost je v tem, da je prekrškov številčno gledano malo, ter da so količinsko majhni. Če bi bili pogosti, namreč ne bi mogli govoriti o prekrških, temveč o slabi navadi; če bi bili (pre) veliki, pa bi bili škodljivi. Prehranski prekrški so večinoma močnih in značilnih okusov, zato seveda niso prav vsakomur enako všeč. Tokratni recept je skrajno enostaven za pripravo in izjemno okusen, vendar ne bo po godu tistim, ki ne marajo morske hrane.

 

Objavljeno v Doktor kuha

Ključna beseda