• 1
Petek, 09.05.2014

Tudi sonca se moramo bati

Ideja, da bo zdravnica, je dozorela tik pred koncem srednje šole, ko je bilo treba oddati prijavnico za fakulteto. Dr. Liljana Mervic te odločitve nikoli ni obžalovala in če bi ponovno izbirala, bi se odločila enako. Prepričana je, da je poklic kljub negativnemu odnosu do zdravnikov, ki v tem času vlada v javnosti, zagotovo eden najlepših. »Je zahteven in odgovoren, po drugi strani pa je vložen trud povrnjen v obliki zadoščenja, da si za sočloveka storil nekaj dobrega. Zelo rada pomagam ljudem.«

Objavljeno v Pogovor

Rak debelega črevesa in danke je ozdravljiva bolezen, vendar le, če je odkrita dovolj zgodaj. Pri mnogih jo žal ugotovimo prepozno. Takrat je bolezensko dogajanje večinoma že izraženo z bližnjimi oziroma oddaljenimi zasevki, kar pomembno zmanjša uspešnost zdravljenja in preživetje.

Objavljeno v Tema meseca

Ste opazili kri na blatu? Ste nekaj dni zaprti in imate nato drisko? Opažate spremembe pri odvajanju blata? Imate nepojasnjeno bolečino v predelu trebuha? Se vam črevo pogosto 'napihne'? Nenamerno hujšate? So pri vašem sorodniku odkrili raka na debelem črevesju? Težave zaupajte svojemu družinskemu zdravniku. Napotil vas bo na kolonoskopijo.

Objavljeno v Tema meseca

Kolonoskopija je neprijetna in včasih boleča, zato jo je bolj prijetno opraviti v anesteziji. Namen anestezije pri kolonoskopiji je doseči, da je preiskovanec umirjen in da ne čuti bolečin. Anestezijo izvaja specialist anesteziolog.

Objavljeno v Tema meseca

Melanom je rak, ki nastane iz pigmentnih kožnih celic melanocitov. Te skrbijo za tvorbo rjavega kožnega pigmenta melanina, ki kožo obarva, njegova naloga pa je zaščita kože pred ultravijoličnimi žarki sonca. Ti žarki vplivajo tudi na nastanek melanoma. Ta rak nenadzorovano raste in ima izredno sposobnost zasevanja v oddaljena tkiva in organe, kar je usodno za življenje. Prav zato je to najnevarnejši kožni rak.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 09.05.2014

Glavkom ali zelena mrena

Po štiridesetem letu so potrebni pregledi pri specialistu oftalmologu. Glavkom namreč velikokrat odkrijemo slučajno, ko bolnik pride na pregled zaradi predpisanih prvih očal, s pomočjo katerih naj bi spet lahko bral časopis, ali zaradi težav s suhimi očmi. Velikokrat bolniki napačno mislijo, da slabo vidijo le zaradi starosti, zato bolezni, ki je že napredovala, ne pripišejo ustreznega pomena.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina ob povečanju pritiska v trebušni votlini, ki nastane ob kašljanju, kihanju, teku ali dviganju težjih bremen.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

V širšem pomenu besede je medicinska diagnostika proces odkrivanja narave in vzroka bolezni oziroma bolezenskih stanj.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Bradavice so pogosta, a nenevarna virusna okužba kože ali sluznic, ki jo povzroča humani papiloma virus (HPV). Obstaja več kot sto različnih tipov tega virusa in le nekateri so povezani z nastankom bradavic.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

»Bolečina v sklepu je simptom neke bolezni ali poškodbe. Bolijo lahko različne strukture sklepa – pokostnica, sklepna ovojnica, vezi ali mišice, a ljudje težavo označijo glede na lokacijo telesa in ne njen vzrok. Takih pritožb je zato v ambulanti splošnega zdravnika veliko,« je na začetku pogovora povedala Maja Miklič, dr. med., spec. družinske medicine.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda