Brezplačno parkiranje za obiskovalce Doktor 24


 

Doktor 24 Klinika
Torek, 31.03.2015

Zakaj se bojimo pregleda

Spoštovani,
Imam nekaj manjših težav, ki jim ne najdem razloga
V zadnjem letu so se mi začele pojavljati različne težave, na katere sprva nisem bila pozorna, in sicer: pritisk oziroma občutek tiščanja na blato ob intenzivni hoji in teku, občasne (dvakrat – trikrat mesečno) driske, ki jih ne morem povezati s hrano, slabost, pa ne kot siljenje na bruhanje (običajno zvečer npr., ko pojem sladoled), napenjanje.
Pred pol leta sem začela opažati madeže sveže krvi v blatu oziroma na papirju. Zares me je zaskrbelo, ko se je dvakrat »zgodila« večja količina krvi, morda 1dcl.
Takoj sem se posvetovala z zdravnikom, dobila napotnico, naredili so mi že UZ trebuha in tudi kolonoskopijo sem že opravila.
Na tem mestu naj priporočim, da bi morali zdravniki vsem povedati oziroma ponuditi možnost, da pregled, ki je – blago rečeno – neprijeten, opravijo s sedacijo ali celo anestezijo. Meni je to možnost predstavil zdravnik, ko je naletel na moj odpor in strah pred bolečino. Odločila sem se za možnost s sedacijo in glede na moj prvotni strah, je bil pregled skoraj prijeten – verjetno tudi zaradi izvida, ki ni pokazal nobenih nevarnih sprememb – vsekakor pa zanimiv, saj sem ves čas spremljala potek na monitorju.
Glede na to, da pregled ni pokazal razloga, težave pa vztrajajo, me zanima, kje bi lahko bil vzrok.
Sicer živim relativno zdravo, se redno gibljem, pazim pri prehrani – jem veliko sadja, zelenjave, kosmičev. Imam nekaj kilogramov preveč.

bralka Magda, 51 let

Spoštovani,
Sem aktivna ženska srednjih let, ki je ravno dobro zakorakala v meno, s katero se – mimogrede, uspešno spopadam, čeprav se soprog vedno ne strinja s to trditvijo – kar slišim njegove misli : »Ženska zoprna.«
Ne bi si rada komplicirala življenja, pa tudi ne bi rada vseh težav pripisala staranju in meni… Včasih se sprašujem - je mena stanje telesa ali duha, saj so včasih težave težko »dokazljive«. Včasih so težave z nespečnostjo (pa jih pripisujem luni ali skrbem…), včasih pomanjkanje volje, energije (pa je tu spet luna ali slab spanec ali spomladanska utrujenost), pa izpadanje las in slabi nohti, bolečine v sklepih (trdi sklepi)… Vse našteto pač sodi k zrelim letom, težje pa se sprijaznim z vročinskimi oblivi (sploh, če je to v času sestankov, pogovorov... da o pridobivanju teže (pol kilograma na mesec) sploh ne zgubljam besed.

Zdravim se tudi zaradi težav s ščitnico, že sedem let.

Bolj me skrbi razbijanje srca oziroma neenakomerno bitje. Včasih čutim močno razbijanje ali kot trepetanje, včasih pa se mi zdi, kot da obmiruje oziroma se muči - takrat to doživljam kot tesnobo. Pred kratkim, ko sem se zvečer odpravila spat, ta občutek ni minil, zdelo se mi je, da me nekdo drži za vrat in da mi je vsa kri udarila v glavo. Tako sem se prestrašila, da sem sredi noči klicala zdravnika na dom. Ob pregledu mi je zdravnica doma opravila tudi EKG, ki pa težav ni pokazal, zato mi je svetovala Holter in naj obiščem tirologa. Opraviti moram laboratorij in se mogoče pogovoriti o hormonski terapiji?

Zdi se mi, da ko ne želim zapletati in posvečati pozornosti nadlogam, te postanejo še bolj zapletene. Kaj mi svetujete vi? Katere, če sploh, preglede naj opravim in pa, kako to lahko naredim hitro in morda na enem mestu?

Torek, 31.03.2015

Napad ledvičnih kamnov

Spoštovani,
Pred nekaj dnevi sem imel v nedeljo popoldne napad ledvičnih kamnov. Bolečine poznam, saj sem imel napade že večkrat in navadno sem jih z zdravili obvladal sam. Tokrat je bil napad hujši in zdravila, ki sem jih imel doma, niso pomagala. Žena je poklicala na urgenco, rekli so ji, naj me pripelje na pregled. V bolečinah sem se nekako spravil v avto in žena me je odpeljala. Tam so me pregledali, dal sem kri in vodo in potem so mi dali infuzijo proti bolečinam. Bolečina je popustila, dočakal sem tudi izvide in žena me je odpeljala domov.

Sem se pa zelo namučil. Že doma, ko se je bilo treba obleči, pa avto, pa vožnja, pa čakanje …
Slišal sem, da obstaja možnost, da pride zdravnik v takih primerih na dom,
pa me zanima, če tudi ob nedeljah. Kaj pa ponoči?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Mirko iz Ljubljane


ODGOVOR:

Spoštovani gospod Mirko,


Prav ste slišali. Res obstaja služba, ki opravlja zdravniške obiske na domu, tudi v takem primeru, kot ste ga opisali, in tudi ob nedeljah. Pravzaprav 24 ur vsak dan, tudi ponoči. Gre za storitev Prve zdravstvene asistence, ki pokriva širše območje Ljubljane. Kadarkoli lahko pokličete na telefonsko številko za obiske na domu, se z zdravnikom pogovorite in se po potrebi se dogovorite za obisk. Na obisk pride zdravnik z zdravstvenim tehnikom, s seboj pa imata vse potrebno – zdravila, osnovni laboratorij in tudi druge pripomočke. Zdravnik opravi pregled, po potrebi odredi preiskavo krvi in urina ter se odloči za terapijo, ki jo takoj tudi dobite. Če zdravnik presodi, da je potreben nujen pregled pri specialistu, vas tja tudi napoti, po potrebi pa se poskrbi tudi za prevoz z rešilnim avtomobilom in reševalci. V vašem primeru bi se to lahko zgodilo, če bolečina po zdravilih ne bi popustila in bi lahko šlo za zagozdenje kamna v sečevodu. Takrat bi vas zdravnik poslal na dodaten pregled v nujno urološko ambulanto v Urgentni blok Kliničnega centra. Zdravnik seveda napiše tudi izvid oziroma zdravniško poročilo obiska, iz katerega je jasno razvidno, kaj se je dogajalo, in ga lahko pokažete tudi svojemu lečečemu zdravniku.
Tako vam ni treba nikamor, saj vse pride k vam.
Poudariti moram le, da vse napisano in opisano velja za stanja, ki neposredno ne ogrožajo življenja. Stanja, ki lahko pomenijo ogroženo življenje, spadajo še vedno na urgenco oziroma Službo nujne medicinske pomoči, številko 112.

V upanju, da ste dobili dovolj informacij, vam želim vse dobro.

Nedelja, 18.09.2016

Uhajanje urina

Spoštovani! Verjamem, da ste o tem že pisali, pa mi takrat vaša revija morda ni prišla v roke. Sem upokojenka v sedemdesetem letu in imam nerodno težavo – voda mi uhaja. To se mi dogaja že kar nekaj let. Prvič sem opazila po rojstvu drugega otroka.

Torek, 31.03.2015

Uhajanje urina

Najprej naj vas prijazno pozdravim.

Sem aktivna upokojenka, stara 74 let, in se ne želim kar sprijazniti s tako neprijetno težavo, kot je uhajanje urina, ki me sicer spremlja že nekaj let. Začelo se je takoj po porodih, po kapljicah.
Prvič me je zaskrbelo, ko kapljic nisem uspela zadržati ob kihanju, smehu in celo plesu.
Najprej so mi svetovali keglove vaje. Priznam, da nisem bila dovolj disciplinirana. Kasneje mi je ginekolog predpisal tudi tablete, ki pa mi žal niso pomagale.
Seveda se težava in neprijetnosti, povezane z njo, stopnjujejo, in resno sem začela razmišljati o operaciji.
Pred kratkim sem v vaši reviji prebrala članek o laserskem zdravljenju uhajanja urina. Moje prvo vprašanje je seveda, ali je tak način sploh primeren za moja leta, oziroma kakšen bi bil uspeh zdravljenja pri moji starosti. Povejte, je poseg zelo neprijeten, ali ima kakšne stranske učinke?

Ker se s podobnimi problemi sooča več mojih prijateljic, upam, da boste odgovor objavili, saj sem prepričana, da bo pomagal res širokemu krogu bralk.

Hvala in vse dobro vam želim.
Nada V.

 

Zadnja leta opažam, da slabše slišim. Redno prosim sogovornike, naj mi stavke ponavljajo. Najprej sem težavo opazil v zaprtih prostorih, predvsem če je bilo veliko zvokov oziroma različnih glasov. Začne mi kar brenčati v glavi.

Pozdravljeni,

pred dvema letoma sem dobil diagnozo diabetes. Star se 45 let, vse življenje sem aktiven športnik z relativno zdravimi navadami, kaditi pa sem prenehal pred petimi leti. Zdaj redno jemljem zdravila in hodim na redne kontrole k diabetologu.

Nedelja, 12.06.2016

Prostata in kateter

Pozdravljeni, star sem 72 let, že nekaj let imam težave s prostato. Pred enim tednom pa se mi je zgodilo, da nisem mogel odvajati vode, imel sem bolečine, voda pa ni pritekla.

Sobota, 12.03.2016

Hemoroidi brez krvavitve

Pozdravljeni! Pred približno desetimi leti sem imel po dolgotrajnem športnem naporu – s kolesom v hrib – prvič velike težave s hemoroidi.

Torek, 31.03.2015

Bolečina v trebuhu

Pozdravljeni,

sem mlajša upokojenka, stara okroglih šestdeset let. Na priporočilo dobre prijateljice sem se lani odločila, da se tudi jaz včlanim v Prvo zdravstveno asistenco, in ni mi žal. Prejšnji teden sem imela bolečine v trebuhu, poklicala sem vas in se pogovorila z zelo prijazno zdravnico, ki mi je dala navodila, katero zdravilo naj vzamem. Rekla je tudi, da jo moram nujno poklicati nazaj, če bo slabše, ker da bo v tem primeru potreben pregled. Ker se stanje ni umirilo in se je bolečina stopnjevala, pa še slabo mi je postajalo, sem poklicala še enkrat in zdravnica je prišla. Skrbno me je pregledala in pretipala, vzeli so mi tudi malo krvi in mi dali injekcijo proti bolečinam. Kakšno olajšanje! Zdravnica je rekla, da gre zelo verjetno za žolčne kamne in da bi morala opraviti še nekatere dodatne preiskave. Svetovala mi je tudi ultrazvok trebuha, a ne vem, kam naj se obrnem … Kako ta pregled sploh izgleda? Ali boli? So potrebne kakšne priprave? Prijateljica je bila pred časom na preiskavi črevesja in vem, da ji je bilo zelo zoprno, pa še čistiti se je morala prej. Ali lahko ultrazvok trebuha opravim pri vas? Kakšna je cena? In kako dolgo bom morala čakati?
Naj povem še, da bolečin nisem imela več in da se počutim dobro.
Hvaležna vam bom za odgovor,
Bernarda

P.S.: Toplo pozdravljam tudi vašo revijo Doktor.

 

stran 1 od 3

Specialistične storitve

Ni terminov

24narocanje samo