STRESNA URINSKA INKONTINENCA je nehoteno uhajanje urina ob povečanju tlaka v trebušni votlini, ki nastane ob kašljanju, kihanju, teku, dvigovanju težjih bremen.

Kako pogosto se pojavlja?

Stresna urinska inkontinenca se pojavlja pri približno tretjini žensk. S starostjo poslabšuje in tako pomembno vpliva na kakovost življenja.

Kaj povzroča stresno urinsko inkontinenco?

Vzrok uhajanja urina je v slabosti podpornega tkiva sečnice in spremenjene lege sečnice. Slabost tkiva je lahko genetsko pogojena ali pa tudi kot posledica porodov, dvigovanja bremen in čezmerne telesne teže.

slika n1

Kateri je najnovejši način zdravljenja stresne urinske inkontinence?

Najnovejše je lasersko zdravljenje (erbium YAG laser). Laser s toplotnim učinkom povzroča krčenje kolagena in njegovo ponovno rast, s tem pa se okrepi podpora sečnici.

Kako poteka zdravljenje?

Po skrbnem pogovoru in ginekološkem pregledu v nožnico vstavimo tulec z lasersko sondo in z laserskim snopom osvetljujemo sprednjo steno nožnice. Nato s posebno sondo osvetljujemo še vhod v nožnico. 

Zdravljenje z laserjem  Zdravljenje z laserjem izvaja Matija Urh dr. med. specialist ginekologije in porodništva 

 

Kako dolgo poteka zdravljenje?

Celoten postopek zdravljenja poteka 30 minut.

Ali je metoda varna?

Metoda je varna in je v primerjavi z operativnim zdravljenjem manj invazivna, ne poškoduje organov in tkiv, je neboleča in zato ne potrebuje anestezije. Primerna je tudi za starejše bolnice s kroničnimi boleznimi.

Katera so priporočila po posegu?

Bolnica lahko takoj po posegu odide domov. Še tri dni po posegu lahko pričakuje prozoren izcedek iz nožnice in prehodno nelagodje v nožnici. En teden odsvetujemo spolne odnose, tri tedne pa naj ne dviga težjih bremen.

slika n3

Kakšni so uspehi zdravljenja?

95 odstotkov bolnic je navedlo bistveno izboljšanje urinske inkontinence, 70 odstotkov bolnic pa po štirih mesecih ni imelo nobenih težav.

Po enem mesecu bolnica pride na ponovni kontrolni pregled in takrat ugotavljamo uspešnost zdravljenja. Le v redkih primerih poseg ponovimo, da še izboljšamo učinek laserskega zdravljenja