Kaj pomeni sindrom ohlapne nožnice?

Sindrom ohlapne nožnice pomeni oslabitev stene nožnice kot posledica porodov, staranja in genetske slabosti tkiva.
Večja ohlapnost nožnice vpliva na manjše trenje pri spolnem odnosu, posledično pa na manj zadovoljivo spolnost obeh partnerjev.
Pri večjem spuščanju, zniževanju nožnice, ženska čuti nelagoden občutek v nožnici. To pa lahko privede do urinske inkontinence ter nelagodja pri športnih dejavnostih, kar pomembno vpliva na kakovost življenja.

slika n41

Kako zdravimo ohlapno nožnico?

Najnovejše je zdravljenje z laserjem (erbium YAG laser).
Laser spodbudi preoblikovanje kolagena in posledično zoženje nožnice.

Kako poteka zdravljenje ohlapne nožnice?

Po skrbnem pogovoru in ginekološkem pregledu v nožnico vstavimo tulec z lasersko sondo in tako nožnico z laserskim snopom osvetljujemo po vsej dolžini. Nato s posebno sondo osvetljujemo še vhod v nožnico.

 Zdravljenje ohlapne nožnice  Zdravljenje z laserjem izvaja Matija Urh dr. med. specialist ginekologije in porodništva

Kako dolgo poteka zdravljenje?

Celoten postopek zdravljenja traja 30 minut.

Ali je metoda varna?

Metoda je popolnoma varna in je v primerjavi z operativnim zdravljenjem neinvazivna, ne poškodujemo organov in tkiv, je neboleča in zato ne potrebuje anestezije.

Katera so priporočila po posegu?

Bolnica takoj po posegu lahko odide domov. Tri dni lahko pričakuje prozoren izcedek iz nožnice in prehodno nelagodje v nožnici. En teden po posegu odsvetujemo spolne odnose.

Kakšni so uspehi zdravljenja?

Študije kažejo, da se nožnica povprečno zoži za 17 odstotkov. 94 odstotkov bolnic je občutilo zožitev nožnice in bolj zadovoljivo spolnost.

Po enem mesecu pride bolnica na kontrolni pregled in takrat ugotavljamo uspešnost zdravljenja. Pri večini je učinek enkratnega zdravljenja zadosten, pri redkih posameznicah pa lahko postopek izvedemo še enkrat.