Urea dihalni test je enostaven, preprost neinvazivni test, s katerim dokaženo okužbo z bakterijo Helicobater pylori.

 

Kako poteka test?

Test je zelo enostaven. Preiskovanec zaužije testno kapsulo z kozarcem vode. Po desetih minutah približno 60 sekund piha v posebno testno vrečko, ki jo nato vstavimo v poseben analizator. 

Kako urea dihalni test deluje?

Bakterija Helicobacter pylori izloča encim ureazo, ki razgrajuje na želodčni sluznici prisotno sečnino na ogljikov dioksid in amoniak. Ta reakcija omogoča bakteriji, da se s pomočjo izločenega amoniaka zmanjša kislost svoje okolice in lažje preživi.

Bistvo preiskave je, da preiskovalec popije kapsulo z izotopom 14C označene sečnine, ki jo bakterije razgredijo na 14C označeni ogljikov dioksid in amoniak. Nastali 14C označeni ogljikov dioksid preiskovalec izloči in ga lahko zaznamo in izmerimo v izdihanem zraku.

Kako in kdaj uporabimo urea dihalni test?

Preiskava se lahko opravi najmanj 4 tedne po kočanem zdravljenju z antibiotiki in najmanj dva tedna po končanem zdravljenju z zaviralci protonske črpalke, ker lahko omenjena zdravila vplivajo na rezultate preiskave.

Pred preiskavo morate biti tešči vsaj 6 ur, zato je najbolje, da se preiskava opravi zjutraj. Če menite, da tega ne bi zmogli, če ste sladkorni bolnik ali če imate kakršnekoli težave s prebavili ali motnje presnove, se posvetujte z zdravnikom. Če testa ne boste opravljali zjutraj, lahko po posvetu z zdravnikom zaužijete lahek obrok, na primer prepečenec in čaj.

Testa ne opravljamo pri nosečnicah.

Kaj je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je gramnegativna, spiralna bakterija. Na enem koncu ima do šest bičkov, ki ji omogočajo premikanje. Z encimom ureazo nevtralizira kislost v svojem neposrednem okolju, kar ji omogoča preživetje v kislem okolju želodca. Bakterijo Helicobacter pylori so odkrili v želodčni sluznici, v poškodovani sluznici ustne votline, v zobnih oblogah, slini in celo v blatu.

urea dihalni test1

Kako se Helicobacter pylori prenaša?

Način prenosa okužbe ni popolnoma pojasnjen. Verjetno se prenaša s človeka na človeka predvsemz umazanimi rokami.

Pogostost okužbe je večja v državah s slabšimi socialno-higienskimi razmerami. V slabih razmerah je tveganje za prenos okužbe veliko večje. V razvijajočih se predelih sveta se ljudje pogosto okužijo že v otroštvu, v razvitih državah pa je okužba pogostejša v odrasli dobi.

Katere bolezni so povezane z okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?

Bakterija Helicobacter pylori povzroča vnetje želodčne sluznice in razjede v želodcu in dvanajstniku, ima pa tudi pomembno vlogo pri razvoju nekaterih vrst želodčnega raka. Večina okuženih nima posebnih simptomov. Baketrija Helicobacter pylori ima pomembno vlogo pri kožni bolezni rozacea.

Kateri so najpogostejši simptomi okužbe s Helicobacter pylori?

Najpogostejši simptom je bolečina v zgornjem delu trebuha, nekateri bolniki pa se pritožujejo tudi zaradi zgage, občutka napihnjenosti in slabosti. Pri razjedi se lahko pojavi krvavitev, kar se kaže kot črno blato.

Kako odkrivamo okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?

Okužbo z bakterijo Helicobacter pylori odkrivamo z invazivnimi in neinvazivnimi preiskavami. Pri invazivnih metodah z endoskopom pregledamo zgornji del prebavil in odvzamemo košček želodčne sluznice. Ta vzorec želodčne sluznice lahko že takoj po endoskopskem pregledu testiramo, da potrdimo ali izključimo okužbo. Bakterijo Helicobacter pylori lahko odkrijemo tudi po pregledu koščka sluznice pod mikroskopom ali razrastu bakterije Helicobacter pylori iz koščka v posebnih gojiščih.

Z neinvazivnimi metodami ( dihalni test) odkrivamo okužbo v izdihanem zraku.

Kako zdravimo okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?

Okužbo bakterije Helicobacter pylori zdravimo s trotirno terapijo. Priporočeno je sedemdnevno zdravljenje z zdravilom, ki zavira izločanje želodčne kisline in dvema antibiotikoma. Uspeh zdravljenja preverjamo z urea dihalnim testom.

V primeru neuspešnega zdravljenja (odpornost bakterij na določene antibiotike) lahko terapijo ponovimo. Izbor antibiotikov je pogosto odvisen od dodatnih mikrobioloških preiskav.


Ostala navodila za izvajanje testa vam bo posredovalo medicinsko osebje

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112