Terapija z udarnimi globinskimi valovi

jan 20

Terapija z udarnimi globinskimi valovi (Extracorporeal Shockwave Therapy – ESWT) je neinvazivna metoda zdravljenja, ki se uporablja v fizioterapiji, ortopediji, travmatologiji, urologiji in kardiologiji. «Extracorporeal» pomeni izventelesno, torej gre za zvočne (akustične) valove, ki se pretvorijo v udarne valove in se preko sonde in kože prenašajo v podkožne strukture – mišice, kite in ligamente.

Kaj je terapija z udarnimi globinskimi valovi

Udarne globinske valove so pred približno 35 leti začeli uporabljati pri zdravljenju ledvičnih kamnov, deset let pozneje v ortopediji in travmatologiji, danes pa je njihova uporaba razširjena tudi na dermatologijo in kardiologijo. Gre za neinvazivno in nekirurško metodo zdravljenja, pri kateri s prenosom pulznih vizokoenergijskih valov na podkožna tkiva (preko sonde) vplivamo na pospešeno celjenje poškodovanih, vnetih in bolečih struktur. Udarni valovi so tresljaji, ki jih čutimo kot neprekinjen pritisk nad bolečo točko.

doktor24 21 ESWT 1Kako delujejo udarni globinski valovi

Po splošno sprejeti teoriji o zdravljenju z udarnimi globinskimi valovi ti povzročijo kontrolirane mikropoškodbe bolečega oziroma vnetega območja, zaradi katerih se na novo oblikujejo skupine krvnih žil (revaskularizacija) in živčnih celic. Visokoenergijski pulzni valovi v telesu sprožijo reakcijo, s katero se zmanjša bolečina in poveča presnovna aktivnost celic, prepustnost membran ter lokalni krvni pretok – pospeši se proces celjenja. Z udarnimi globinskimi valovi lahko povzročimo tudi proces kavitacije, ki v mehkih tkivih (mišicah, kitah, ligamentih) spremeni velikost in obliko kalcinacij ter olajša njihovo resorpcijo (celo v daljšem časovnem obdobju po končani terapiji).

Za kaj se uporablja terapija z udarnimi globinskimi valovi

Z udarnimi globinskimi valovi fizioterapevti uspešno zdravimo bolečine mišično- -skeletnega sistema, pri katerih z drugimi fizioterapevtskimi tehnikami (manualna terapija, terapevtske vaje, magnetoterapija, elektroterapija, termoterapija, bandažiranje, kineziotaping itn.) nismo dosegli bistvenega izboljšanja stanja. Zelo dobre učinke dosežemo predvsem pri kroničnih (dalj časa trajajočih), ponavljajočih se bolečinah.

Terapija z udarnimi globinskimi valovi je dokazano učinkovita pri diagnozah in stanjih, kot so plantarni fascitis, petni trn, bolečine in zadebelitve ahilove tetive, patelarna tendinopatija, trohanterni burzitis, kalcinacije v ramenskem obroču, utesnitveni sindrom, teniški in golfski komolec (epikondilitis), vnetja narastišč mišic in tetiv na drugih mestih (stopalo, koleno, medenica, hrbtenica), kronično boleče mišično-prožilne točke, zunajsklepne kalcinacije, sindrom karpalnega kanala, natrgana ali nategnjena mišica in psevdoartroze. Terapije z udarnimi globinskimi valovi ne uporabljamo v času akutne faze (faze vnetja), takoj po poškodbi. Tudi za bolnike, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, imajo izrazito osteoporozo, maligna obolenja na obravnavanem področju in sum na globoko vensko trombozo, ter nosečnice uporaba ESWT ni primerna.

Kaj moramo vedeti pred začetkom zdravljenja z udarnimi globinskimi valovi

Pred začetkom terapije z udarnimi globinskimi valovi priporočamo slikanje obolelega oziroma poškodovanega predela (UZ, RTG, MRI) in posvet z zdravnikom (specialistom ortopedije, travmatologije, fizikalne medicine in rehabilitacije), ki bo presodil, ali je za terapija z udarnimi globinskimi valovi priporočljiva in varna. Pred začetkom terapije je treba ukiniti tudi protivnetno zdravljenje, ki ga lahko ponovno pričnemo štiri tedne po končani terapiji z udarnimi globinskimi valovi.

Koliko časa traja terapija in koliko terapij je potrebnih

Ena terapija z udarnimi globinskimi valovi skupaj s pripravo obravnavanega območja traja približno 15 do 20 minut. Večinoma zadošča že tri do pet terapij (pri nekaterih stanjih se število lahko poveča), ki si sledijo v pet- do desetdnevnih razmikih. Navadno uporabljamo terapijo s frekvenco 10 do 20 Hz (tresljajev v sekundi), z eno terapijo pa v telo vnesemo od 1500 do 3000 udarnih valov. Jakost valov prilagajamo posamezniku glede na njegov prag bolečine. Število in jakost valov sta sicer odvisna od posameznika in območja, ki ga zdravimo, a je za uspeh zdravljenja potrebna tudi ustrezna (zadostna) količina energije. Že po prvi terapiji se bolečina večinoma zmanjša za 25 do 50 odstotkov, pravi učinki biološke regeneracije pri terapiji z udarnimi globinskimi valovi pa se pokažejo šele nekaj tednov, lahko tudi nekaj mesecev po končanem zdravljenju.

Prednosti uporabe udarnih globinskih valov

Ker je terapija z udarnimi globinskimi valovi neinvazivna, ni zapletov ali stranskih učinkov zaradi operacije, anestezije in posegov v telo. Terapije omogočajo ambulantno zdravljenje, so kratke in bolj učinkovite v primerjavi z drugimi terapevtskimi metodami in tehnikami. Učinek terapije z udarnimi globinskimi valovi je hiter, čas zdravljenja pa precej krajši od podobnih oblik zdravljenja.